x3*arctgx | 1 | x3 | ||||
Wyszło mi | − | *∫ | i teraz jeszcze raz przez części ? | |||
3 | 3 | 1+x2 |
x3 | x*(x2+1) −x | x | |||
= | = x − | ||||
x2+1 | x2+1 | x2+1 |
x | ||
calka z | chociazby podstawieniem | |
x2+1 |
1 | |
dt = xdx | |
2 |
1 | ||
Jeżeli v’ = x3 , to v = | x4 | |
4 |
1 | ||
Można by to chyba też zrobić przez części biorąc f(x) = | i g'(x) = x3 ale sposó | |
x2+1 |
x3 | ||
∫ | dx | |
1+x2 |
1 | |
dt=xdx | |
2 |
1 | t−1 | ||
∫ | dt | ||
2 | t |
1 | 1 | dt | ||||
= | ∫dt− | ∫ | ||||
2 | 2 | t |
1 | 1 | |||
= | t− | ln|t|+C1 | ||
2 | 2 |
1 | 1 | |||
= | (1+x2)− | ln(1+x2)+C1 | ||
2 | 2 |
x2 | 1 | |||
= | − | ln(1+x2)+C | ||
2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |