pierwiastki liczby zespolonej
Piotrek: liczby zespolone− obliczyc pierwiastki
a) √5−12i
b) √−11+60i
28 gru 20:40
janek191:
a) 5 − 12 i = ( 3 − 2 i)2
więc
√ 5 − 12 i = 3 − 2 i lub √5 −12 i = − 3 + 2 i
28 gru 21:31
janek191:
− 11 + 60 i = ( 5 + 6 i)2
więc
√ −11 + 60 i = 5 + 6 i
lub
√ − 11 + 60 i = − 5 − 6 i
28 gru 21:35
Piotrek: A czy ktoś mógłby mi pokazać czemu tutaj mi nie wychodzi?
√5−12i = (x+iy) /2
5−12i=x2+2ixy−y2
Układ równań
5=x2−y2
−12=2xy (i żeby wyszło tak jak na odpowiedzi tutaj powinno być 12=2xy ale nie mam pojęcia
czemu)
28 gru 23:06
a7: wszystko dobrze
−12=2xy
−6=xy
wstawiamy do pierwszego
| | 36 | |
−t+ |
| −5=0 mnożymy przez −t |
| | t | |
t
2+5t−36=0 Δ=169
√Δ=13 t
1=−9 sprzeczne z założeniem t>0 lub t
2=4
y
2=4 więc y=2 lub y=−2 i wszystko się zgadza
29 gru 00:50