Układ równań
Patryk: Cześć,
mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać ten układ równań?
| ⎧ | y2 = xz | |
| ⎨ | 2x = y+z |
|
| ⎩ | x2 = (y−7)(z+3) | |
2x = yx + y
2
| | y2 | |
x2 = (y−7)(z+3) // podstawiam z = |
| |
| | x | |
| | y2 | | y2 | |
x2 = y* |
| + 3y − 7 * |
| − 21 |
| | x | | x | |
x
3 = y
3 + 3y − 7y
2 − 21x
x
3 + 21x = y
3 + 3y − 7y
2
i teraz chciałem np. z 2x = yx + y
2 wyznaczyć x i podstawić do "x
3 + 21x = y
3 + 3y − 7y
2"
ale wtedy równanie i tak będzie miało x oraz y i nie wiem jak sobie z tym poradzić
28 gru 20:24
Jack:
Miałeś zapis:
a potem
2x = yx + y
2 <−−− chyba chodziło o 2xy = xy + y
2 ?
(w sensie te 2x też mnożysz razy y)
wtedy xy = y
2
y
2 − xy = 0
y(y−x) = 0
y = 0 lub y = x
od razu prościej heh?
28 gru 20:37
Patryk: Fakt, o takiej równości nie pomyślałem i wtedy wystarczy rozpatrzeć te dwa przypadki, dzięki za
pomoc
28 gru 20:44
xyz: @Jack
No chyba coś nie pykło...
2x
2 = xy + y
2 <−− tak powinno być
a nie tak −−−> 2xy = xy + y
2
wtedy:
2x
2 − xy − y
2 = 0
2*x
2 +x(−y) − y
2 = 0
Δ
x = y
2 − 4*2*(−y
2) = y
2 + 8y
2 = 9y
2
a więc 2 przypadki:
| | 1 | |
dla x = − |
| y oraz dla x = y |
| | 2 | |
28 gru 21:53
Jack: kolega ma rację
28 gru 21:58
Mariusz:
y
2 = xz
2x = y+z
x
2 = (y−7)(z+3)
z=2x−y
y
2=x(2x−y)
x
2 = (y−7)(z+3)
z=2x−y
y
2=2x
2−xy
x
2 = (y−7)(z+3)
z=2x−y
y
2+xy−2x
2=0
x
2 = (y−7)(z+3)
z=2x−y
x
2 = (y−7)(z+3)
z=2x−y
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
(y+ |
| x− |
| x)(y+ |
| x+ |
| x)=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
x
2 = (y−7)(z+3)
z=2x−y
(y−x)(y+2x)=0
x
2 = (y−7)(z+3)
Dla y=x mamy jedno rozwiązanie
z=x
y=x
x
2=(x−7)(x+3)
z=x
y=x
x
2=x
2+3x−7x−21
z=x
y=x
4x=−21
Dla y=−2x mamy dwa rozwiązania
z=4x
y=−2x
x
2 = (−2x−7)(4x+3)
x
2 = −(2x+7)(4x+3)
x
2 = −(8x
2+6x+28x+21)
x
2 = −8x
2−34x−21
z=4x
y=−2x
9x
2+34x+21=0
z=4x
y=−2x
(9x+7)(x+3)=0
29 gru 06:06
jc:
y2 = xz
2x = y+z
x2 = (y−7)(z+3)
Drugi równanie sugeruje podstawienie: y=x−t, z=x+t.
Po takim podstawieniu pozostają nam dwa równia.
t2=3tx
x2=(x−t−7)(x+t+3)
Pierwsze równanie mówi, że t=0 lub t=3x.
Dla t=0 mamy x2=(x−7)(x+3) czyli 4x+21=0.
Dla t=3x mamy x2=−(2x+8)(4x+3) czyli 9x2+34x+21=0.
29 gru 11:18