Najwieksze i najmniejsze wartości
Nick: Witam. Mam takie zadanie:
Znajdź największe i najmniejsze wartości funkcji f(x,y) = x{2) + y2 − 6y na zbiorze x2 +
y2 ≤ 3.
Więc tak, obliczyłem pierwsze pochodne f'x i f'y. Z tego mi wyszedł punkt (0,3), który się nie
znajduje na tym zbiorze, czyli wykluczam. Potem szukalem ekstremum na brzegach i wyszła mi
sprzeczność:
x = √3−y2, y ∊ <−√3,√3>
Rozważmy funkcję h(y)
h(y) = f(√3−y2, y)
h'(y)= −6
h'(y) = 0 ⇔ −6 ≠ 0 − sprzeczność
No i wychodzi na to że nie ma żadnej wartości największej i najmniejszej. Czy coś pominąłem lub
źle obliczyłem?
28 gru 18:03
jc:

f=x
2+y
2−6y ?
f=x
2+(y−3)
2−9
x
2+y
2 ≤ 3
f to nieco pomniejszony kwadrat odległości od czerwonej kropki.
Interesuje nas wartość f na kole. Minimum mamy w u góry koła − punkt (0,
√3),
maksimum u dołu − punkt (0,−
√3).
28 gru 18:15
28 gru 18:17
Nick: No dobra, chyba wszystko rozumiem, w sumie to co napisałem chyba nie jest złe. Mam jeszcze
jedno pytanko. Czy przy tym:
h'(y)= −6
h'(y) = 0 ⇔ −6 ≠ 0 − sprzeczność
Mógłbym dodać komentarz że funkcja jest liniowa i osiąga ekstrema(czy coś w tym stylu)? No bo w
sumie to się zgadza...
28 gru 19:50