matematykaszkolna.pl
Najwieksze i najmniejsze wartości Nick: Witam. Mam takie zadanie: Znajdź największe i najmniejsze wartości funkcji f(x,y) = x{2) + y2 − 6y na zbiorze x2 + y2 ≤ 3. Więc tak, obliczyłem pierwsze pochodne f'x i f'y. Z tego mi wyszedł punkt (0,3), który się nie znajduje na tym zbiorze, czyli wykluczam. Potem szukalem ekstremum na brzegach i wyszła mi sprzeczność: x = 3−y2, y ∊ <−3,3> Rozważmy funkcję h(y) h(y) = f(3−y2, y) h'(y)= −6 h'(y) = 0 ⇔ −6 ≠ 0 − sprzeczność No i wychodzi na to że nie ma żadnej wartości największej i najmniejszej. Czy coś pominąłem lub źle obliczyłem?
28 gru 18:03
jc: rysunekf=x2+y2−6y ? f=x2+(y−3)2−9 x2+y2 ≤ 3 f to nieco pomniejszony kwadrat odległości od czerwonej kropki. Interesuje nas wartość f na kole. Minimum mamy w u góry koła − punkt (0,3), maksimum u dołu − punkt (0,−3).
28 gru 18:15
28 gru 18:17
Nick: No dobra, chyba wszystko rozumiem, w sumie to co napisałem chyba nie jest złe. Mam jeszcze jedno pytanko. Czy przy tym: h'(y)= −6 h'(y) = 0 ⇔ −6 ≠ 0 − sprzeczność Mógłbym dodać komentarz że funkcja jest liniowa i osiąga ekstrema(czy coś w tym stylu)? No bo w sumie to się zgadza...
28 gru 19:50