nierówności trygonometryczne
matturka: Rozwiąż nierówność : sinx + cosx>0 na przedziale x∊[0,2π] prosze o wytłumaczenie,
to moje pierwsze tego typu zadanie.
28 gru 17:27
Jerzy:
√2sin(x + π/4) > 0
28 gru 17:30
matturka: | | π | |
Cos( |
| −x)? Od tego zacząłeś? |
| | 2 | |
28 gru 17:32
matturka: Wzory redukcyjne?
28 gru 17:33
Jerzy:
To gotowy wzór.
28 gru 17:37
matturka: Aha,ale skąd się on wziął?
28 gru 17:38
jc: sin π/4 = cos π/4 = 1/√2
sin x + cos x = √2(sin x cos π/4 + cos x sin π/4) = √2 sin(x + π/4)
28 gru 17:44
matturka: Już wiem dziękuję
28 gru 17:56