Aksjomat
Dominik: | | (x−5)3 | |
Równanie |
| =1 |
| | √(x−5)2 | |
ma jedno rozwiazanie
ma dwa rozwiazania
ma trzy rozwiazania
ma cztery rozwiazania
z mianownika wyszedł |x−5|, czyli
skracam i wychodzi
(x−5)
2=1
i z tego wychodzą 2 rozwiazania x1=4 i x2=6, a w odpowiedziach jest 1 rozwiazanie, co robię
zle?
28 gru 16:34
Jack:
założenie |x−5| ≠ 0 −−> x ≠ 5
(x−5)3 = |x−5| −−> założenie (x−5)3 ≥ 0 czyli x−5 ≥ 0 czyli x ≥ 5
Zatem dziedzina: x ∊ (5;∞)
(x−5)3 = x−5 lub −(x−5)3 = x−5
1o (x−5)3 = x−5
(x−5)3 = x−5 /:(x−5)
(x−5)2 = 1
(x−5)2 − 12 = 0
(x−5−1)(x−5+1) = 0
x = 6 lub x = 4 ∉ D
2o x−5 = −(x−5)3
x−5 = −(x−5)3 / : (x−5)
1 = −(x−5)2
(x−5)2 + 1 = 0
x2 − 10x + 26 = 0
Δ < 0 brak rozw.
Odp. x = 6
28 gru 16:46
Wolfik: nie rozumiem tego: (x−5)3=|x−5|
i dlaczego w zalozeniu jest (x−5)3≥0 skoro (x−5)3 jest w liczniku
28 gru 16:58
Jerzy:
Skoro mianownik jest dodatni,to licznik też musi być dodatni, bo wynik jest dodatni.
28 gru 17:00
28 gru 17:02
salamandra: Jak masz jakikolwiek ułamek, to żeby wynik ilorazu wyniósł 1, to i licznik i mianownik musza
być równe
| | 3 | |
Np. |
| = 1, to jaki musi być równy x? Musi być równy licznikowi |
| | x | |
28 gru 17:03
Jerzy:
Musi być: (x − 5)3 > 0
28 gru 17:03
Wolfik: czyli w moim rozwiazaniu wszystko bylo dobrze oprocz tej dziedziny, tak?
28 gru 17:05
Jerzy:
x = 4 nie spełnia założenia (x − 5)3 > 0
28 gru 17:10
Wolfik: dziekuję
28 gru 17:11