analiza matematyczna
nata: Limx−>0+ ((−ln(x))x) −obliczyc deL'Hospitalem
28 gru 12:12
28 gru 12:25
jc: (− ln x)
x = exp[x ln (−ln x)]
Przejdźmy do x=1/t, t→
∞
| | ln ln t | | (ln ln t)' | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = 0 |
| | t | | t' | | t ln t | |
Zatem szukana granica to e
0=1.
28 gru 12:28
Jerzy:
| | 1/x | | −x2 | |
12:25 ..... = − lim |
| = − lim |
| = limx = 0 |
| | −1/x2 | | x | |
28 gru 12:31
nata: Podstawieniem no tak
28 gru 12:31
Jerzy:
12:31 ....to było de l'Hospitalem
28 gru 12:34
nata: Tylko że granicą policzona przez ciebie Jerzy jest niepoprawna
28 gru 12:39
nata: A nie zaraz... Jest poprawna
28 gru 12:40
Jerzy:
Racja, ja liczyłem lim −lnxx , a nie (−lnx)x , a to nie to samo.
28 gru 12:42
Jerzy:
Moja jest poprawna,ale dla lim (−lnxx)
28 gru 12:46