Napisać równania prostych i płaszczyzn. HELP!
Lucio: Napisać równania ogólne i parametryczne płaszczyzny przechodzącej przez
(a) punkty A = (0, 3, 1), B = (1, 0, −1) i C = (2, −2, −2);
(b) punkt P = (2, 1, −1), której wektor normalny to n = (1, −2, 3);
(c) punkt (3, 4, −5) i równoległej do dwóch wektorów a = (3, 1, −1) i
b = (1, −2, 1);
Napisać równania parametryczne i kierunkowe prostej przechodzącej przez
(a) dwa punkty (1, 1, −2) i (3, −1, 0);
(b) punkt P = (2, 1, −1), której wektor kierunkowy to n = (1, −2, 3)
(e) punkt M1 = (2, 3, −5) i równoległej do prostej
| ⎧ | 3x − y + 2z − 7 = 0 | |
| ⎩ | x + 3y − 2z + 3 = 0 ; |
|
Witam, bardzo proszę o wytłumaczenie powyższych przykładów. Na wykładnie temat był przerabiany
bardzo szybko i chaotycznie a ćwiczeń nie mieliśmy i nie będziemy mieć bo na następnych jest
kolokwium a mamy zrobić kilka zadań z geometrii analitycznej bo inaczej nie zaliczy się kursu,
a szczerze ogarniam bardzo niewiele i zwracam się do was o pomoc tylko o zrobienie i
wytłumaczenie powyższych przykładów żebym mógł zrobić nastepne zadania.
27 gru 23:58
jc: Zacznę od prostych.
(b) (x,y,z)=P + t v, to definicja prodtej
U nas P=(2,1,−2), v=(1,−2,3).
(x,y,z)=(2,1,−2) + t(1,−2,3)
Inaczej
x = 2 + t
y= 1 −2t
z=−2+3t
(a) Dwa punkty: A, B, wyznaczają kierunek prostej: v=B−A.
W ten sposób zadanie sprowadza się do zadania (a).
U nas A=(1,1,−2), B=(3,−1,0), v=B−A=(2,−2,2).
Wektor v możemy zastąpić dowolnym niezerowym wektorem równoległym do v,
np. (1,−1,1). Mamy
x=1+t
y=1−t
z=−2+t
(c) Przecięcie dwóch nierównoległych płaszczyzn wyznacza prostą.
3x−y+2z=7
x+3y−2z=−3
Liczby po prawej stronie równania nie mają znaczenia dla zadania. Pomijając je, otrzymamy
prostą równoległą do oryginalnej, przechodzącą przez (0,0,0).
Jak wyznaczyć kierunek prostej?
3x−y+2z=7
4x+2y=−4
3x−y+2z=7
2x+y=−2
x możemy wybrać jako parametr.
x=t
y=−2−2t
z=(7−2−2t−3t)/2=5/2 −5t/2
Odczytujemy wektor v wyznaczający kierunek prostej: v=(1,−2,−5/2) lub równoległy (2,−4,−5).
W ten sposób zadanie sprowadza się do podpunktu (b).
Wektor kierunkowy prostej możemy też znaleźć korzystając z gotowca.
Przecinające się płaszczyzny są prostopadłe do wektorów (3,−2,2), (1,3,−2).
Przypomnę: płaszczyzna ax+by+cz+d=0 jest prostopadła do wektora n=(a,b,c).
Kierunek przecięcia będzie prostopadły do dwóch wypisanych wektorów.
Gotowy wzór to iloczyn wektorowy:
(3,−1,2)x
(1,3,−2)
= (−4, 8, 10), wektor równoległy (2,−4,−5).
28 gru 11:25