Całka nieoznaczona
albi: Oblicz całkę:
∫tg(x)*sin(x)dx
27 gru 22:55
ite:
| | sin2(x) | | sin2(x) | |
∫ tg(x)*sin(x)dx = ∫ |
| dx = ∫ |
| *cos(x)dx = |
| | cos(x) | | cos2(x) | |
|t = sin(x) |
|dt = cos(x)dx |
| | t2 | | t2−1+1 | | dt | |
= ∫ |
| dt = ∫ |
| dt = ∫(−1)dt + ∫ |
| = |
| | 1−t2 | | 1−t2 | | 1−t2 | |
| | 1 | | t+1 | |
= −t + |
| ln | |
| |+C |
| | 2 | | t−1 | |
27 gru 23:34
albi: No nie wpadłem na takie przejście, dziękuję bardzo
27 gru 23:54
Mariusz:
Po powrocie do poprzedniej zmiennej można jeszcze uprościć wynik ,
najpierw rozszerzając ułamek tak aby w mianowniku skorzystać z wzoru skróconego mnożenia,
następnie z jedynki trygonometrycznej w mianowniku a na koniec z własności logarytmu
27 gru 23:57