Udowodnij nierówność
asd: √a2+b22≥a+b2
27 gru 22:36
Bleee:
Podnieś do kwadratu i dalej z tym 'dzialaj'
27 gru 22:49
ICSP: | | a + b | | a + b | |
L = |
| ≤ | |
| | = √ (a + b)2 /4 ≤ √ [ (a+b)2 + (a−b)2]/4 = |
| | 2 | | 2 | |
=
√(a2 + b2)/2 = P
//
Podnoszenie do kwadratu nie jest przekształceniem równoważnym.
Szczególnie w tym przypadku gdy prawa strona może być ujemna.
28 gru 00:26
Mariusz:
Kolejny odcinek z serii badamy nierówności między średnimi
28 gru 05:01
asd: a jest możliwość dowodu korzystając z nierówności między średnimi w tym przypadku?
28 gru 12:36
Saizou :
ale ty chcesz pokazać nierówność między średnimi dla dwóch liczb
28 gru 12:41
asd: tak, ale teoretycznie moglibyśmy "wyjść z" nierówności Cauchy’ego między średnimi i poprzez te
nierówności rozwiązać równanie. pytanie tylko, czy da się
28 gru 12:46
Saizou :
Niekoniecznie, bo nierówność o średnich działa dla liczb dodatnich
(chociaż nierówność między średnią kwadratową a arytmetyczną działa dla liczb rzeczywistych)
tutaj masz konkrety przypadek nierówności o średnich dla x1=a oraz x2=b
28 gru 12:54
28 gru 14:59