Znajdz wspólną styczną
eimesz: Wspólną styczną do wykresów funkcji f(x)=(x−1)(x−2)(x−3) oraz g(x)=−(2x2)/(3x−3) jest prosta o
równaniu:
A. y=11x−6
B. y=11x
C. y=2x+6
D. y=2x−6
Z tego co udało mi się zrobić to wyznaczyłem pochodne tych funkcji oraz ich styczne ale nic
rozsądnego mi nie wychodzi.
27 gru 22:10
janek191:
27 gru 22:22
jc: y=2x−6
Znajdź p i q takie, źe f'(p)=2 oraz g'(q)=2.
Sprawdź, czy f(p)=2p−6, g(q)=2q−6.
To samo dla pozostałych trzech prostych (ale wydaje mi się, że tylko ta pierwsza pasuje).
27 gru 22:25
eimesz: Tak, tylko jedno pasuje. Jest to zadanie zamknięte.
Czemu akurat ma być f'(p)=2?
27 gru 22:29
eimesz: Rozumiem, że dlatego. Bo taki jest współczynnik kierunkowy w odpowiedzi.
Lecz gdyby to było zadanie otwarte, to jakbym miał postąpić?
27 gru 22:30
jc: Wtedy należałoby rozwiązać układ równań:
| | g(q)−f(p) | |
f'(p) = g'(q) = |
| |
| | q−p | |
27 gru 23:46