Uzasadnij,że jeżeli n jest liczba naturalną to..
Jolanta: Proszę o pomoc
Uzasadnij,że jezeli n jes liczba naturalną to liczba (10n+2)2 dzieli sie przez 9
27 gru 20:08
tiaaa:
10n+2= 10n−1+3 = 9k+3 k∊N
L=(9k+3)2= 81k2+6*9k+9 = 9(9k2+6k+1)
27 gru 20:15
Jolanta: to 10n−1 zapisujemy po prostu 9k.
27 gru 20:32
Jolanta: chodzi mi o to czy trzeba napisać
np 10−1=9
102−1=99
103−1=999
10n−1=9k
27 gru 20:39
Jolanta: tiaaa dziekuję za pomoc
27 gru 20:43
an: Suma cyfr 10n wynosi 1⇒ +2 =3 liczba podzielna przez trzy pdniesiona do kwadratu
dzieli się przez 9
27 gru 21:22
Jolanta: an dziekuje
27 gru 21:53