Znajdź liczbę, której u{3}{4} jest równe wartości liczbowej wyrażenia.
Michał:
Znajdź liczbę, której 34 jest równe wartości liczbowej wyrażenia.
(1−23)+0,5(−4)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−12(16+0,5)
Hej, nie bardzo rozumie to polecenie pomożecie, kreska ułamkowa pomiędzy za pomocą myślników.
Próbowałem wpisać w ułamek ale jakoś na podglądzie wychodzi źle.
27 gru 16:42
salamandra: Podziel przez 3/4?
27 gru 17:14
janek191:
| 3 | | ( 1 − 23) + 0,5*(−4) | |
| x = |
| |
| 4 | | − 12 *( 16 + 0,5) | |
Oblicz x
27 gru 17:16
janek191:
Ta liczba po prawej stronie:
| | 13 − 2 | | − 123 | | 5 | | 5 | |
= |
| = |
| = |
| : 8 = |
| |
| | − 2 − 6 | | − 8 | | 3 | | 24 | |
Mamy równanie:
27 gru 17:25
Michał: Ok dziękuje zgadza się.
28 gru 11:53