Znajdź maksymalną wartość
user.: Oblicz maksymalny zysk dla firmy produkującej i sprzedającej swój produkt gdy jego cena
sprzedaży p =50 zł za sztukę, zaś koszty całkowite wynoszą
C(x) = x2 + 8x + 100.
Zysk = Z(x)
Z(x) = 50x − [C(x)]
27 gru 15:01
Blee:
szukasz minimalnego (jednostkowego) kosztu produkcji
Więc albo szukasz wierzchołka paraboli, albo liczysz pochodną i szukasz minimum lokalnego
Z(x
min) = ...

Poziom −−− I klasa liceum

Drogi studencie
27 gru 15:23
user.: Wiem, że mogę to obliczyć szukając wierzchołka paraboli i wyjdzie wtedy xw = 21 i zysk Z(21) =
341 ale chciałbym, żeby ktoś mi to rozwiązał za pomocą pochodnych.
27 gru 15:44
Blee:
Z(x) = −x2 + 42x − 100
Z'(x) = −2x + 42 −> 42−2x = 0 −> x = 21
pochodne trzeba przećwiczyć chyba
27 gru 15:49
Qing Chen:
27 gru 16:10