matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice funkcji
matrix:
Cześć, mam takie zadanko. Wyznacz poniższe granice: h) |x|
y
przy x,y −−>(0,0)
x*sin(x*sin y)
j)
przy x,y−−>(0,0)
xy+y
2
cos xy
π
k)
przy x,y−−>(1,
)
π
(y−
)
2
2
2
Proszę o rozwiązanie, niestety średnio wiem jak zabrać się za te zadanka.
27 gru 13:04
ICSP:
h(x,y) = |x|
y
1
x
n
= 0 , y
n
=
n
lim h(x
n
, y
n
) = 0
1/n
= 0
1
x
n
= y
n
=
n
1
lim h(x
n
, y
n
) =
= 1
n
√
n
27 gru 13:39
Blee:
ICPS ... albo x
n
= 1/n ; y
n
= 0
27 gru 13:45
matrix:
Bump, prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu podpunktów j) i k)
27 gru 20:40
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick