Granica funkcji dwóch zmiennych
matrix: Cześć, mam takie zadanie:
Wyznacz poniższe granice:
| | sin(xy) | |
lim (x,y)−−>(0,0) |
| |
| | xy2 | |
| | sin(xy) | |
Korzystam ze wzory |
| zbiega do 1 gdy x,y zbiegają do zera i zostaje mi 1/y. |
| | xy | |
Pytanie brzmi: czy to oznacza że ta granica nie istnieje, czy oznacza to że jest ona równa
nieskonczonośc?
A jeśli nie istnieje to dlaczego?
26 gru 23:09
albi: Nieskończoność, ogólnie przy takich zadaniach z punktem (0,0) granica nie istnieje zwykle
jeżeli mamy równą krotność zera w liczniku i w mianowniku
26 gru 23:16
matrix: Tak samo w przypadku takiego zadania:
| | sin(x2+y2) | |
lim (x,y)−−>(0,0) |
| |
| | |x|+|y| | |
| | sin(r2)*r) | |
Czy mogę podstawić x=r*cos α, y=r * sin α, dojść do zapisu |
| , |
| | r2(|cosα|+|sinα|) | |
| | r | |
skorzystać ze wzoru na sin x/x −−>1 i z postaci |
| wywnioskować że granica |
| | |sinα|+|cosα| | |
wynosi 0?
26 gru 23:19
Blee:
Oczywiście że granica (pierwsza) nie istnieje
weźmy:
| | sin(−1/n2) | | 1 | |
lim n−> ∞ |
| * |
| = −∞ |
| | (−1/n2) | | −n | |
natomiast dla x = y = 1/n granicą będzie +
∞
26 gru 23:44
Blee:
druga granica −−− tak ... ale widziałbym tutaj jeszcze trochę 'opisówki'
i nie wiem czy rozumiesz dlaczego x=rcosα ; y = rsinα załatwia wszystkie nasze 'problemy'
26 gru 23:47
matrix: wydaje mi się, że dlatego, że moduł gdy moduł liczby zespolonej dąży do 0 to liczba zespolona
maleje do zera, co jest jednoznaczne
27 gru 00:08
jc: ≥2(|x|+|y|)
2 =x
2+y
2+2|xy| ≥ x
2+y
2
Dlatego |x|+|y| ≥
√x2+y2
| | sin(x2+y2) | | sin(x2+y2) | |
| |
| | ≤ | |
| | |
| | |x|+|y| | | √x2+y2 | |
27 gru 00:11
matrix: Blee, nie pomieszałeś czegoś w tym pierwszym zadaniu?
27 gru 00:14
Blee:
troszeczkę
| sin(1/n * (−1/n) | | sin(−1/n2) | | 1 | |
| = |
| * |
| = 1 * (−n) = −∞ |
| (1/n)*(−1/n)(−1/n) | | (−1/n2) | | −1/n | |
27 gru 01:28