Dylemat
albi: Mam takie pytanie odnośnie równań logarytmicznych jeżeli mogę to tak nazwać. Do rzeczy,
rozwiązując równania różniczkowe często dochodzę do sytuacji poniżej:
ln|y| = x + c
Rozwiązując takie równanie dochodzę do 2 możliwych rozwiązań:
y = c1 * ex (zakładając wcześniej że c = ln|c1|) lub y = ex + c
I tu moje pytanie, czy oba te rozwiązania są równoważne czy to ja czegoś ważnego nie zauważam,
co wydaje mi się bardziej prawdopodobne
26 gru 22:24
Jack: równoważne.
bo ex+c = ex * ec = ex * c1
26 gru 22:43
albi: Ma to sens
26 gru 22:45