Ekstremum funkcji
Nowy: Mógłby ktoś wytłumaczyć mi o co z tym chodzi lub podać linka do tematu ,bo nie wiem czy to jest
to samo co wyższych rzędów (
https://blog.etrapez.pl/ekstrema-funkcji-liczone-pochodnymi-wyzszych-rzedow/)
,,warunek wystarczajacy na istnienie ekstremum funkcji jednej
zmiennej z wykorzystaniem drugiej pochodnej’’ lub jakieś inne linki do strony z wytłumaczeniem
bym prosił
26 gru 21:00
Jack: Musisz koniecznie z wykorzystaniem wyższych rzędów, a nie może być "wężyk" drugiej pochodnej?
26 gru 21:09
Blee:
warunek wystarczający na to aby x=x0 było ekstremum lokalnym jest następujące:
wartości wszystkich kolejnych pochodnych funkcji f(x) do (2k−1)'tego rzędu włącznie w punkcie
x=x0 są równe 0, natomiast wartość pochodnej rzędu 2k jest różna od zera (w tymże punkcie)
−−− wtedy funkcja posiada ekstremum lokalne w tymże właśnie punkcie.
26 gru 21:16
Nowy: Mam w zagadnieniach na egzamin ,,warunek wystarczający na istnienie ekstremum funkcji jednej
zmiennej z wykorzystaniem drugiej pochodnej" jak jest możliwość możesz mi oba wysłać to oba
tematy zgłębie
26 gru 21:16
Blee:
znajomość drugiej pochodnej nie zawsze mówi nam o tym, czy w danym punkcie na pewno jest
ekstremum czy nie, natomiast wykorzystując 'metodę wężyka' od razu wiemy gdzie jest ekstremum,
a gdzie tylko punkt przegięcia (chociaż wszystkich punktów przegięcia także nie musimy znać)
26 gru 21:18
Blee:
21:16 w praktyce
f(x) = x2
f'(x) = 2x −> f'(0) = 0 <−−− punkt 'podejrzany' o bycie ekstremum lokalnym
f''(x) = 2 −> f''(0) = 2 ≠ 0 <−−− wniosek: x=0 jest ekstremum lokalnym funkcji f(x)
26 gru 21:19
Blee:
inny przykład:
f(x) = x4
f'(x) = 4x3 −> f'(0) = 0 <−−− punkt 'podejrzany'
f''(x) = 12x2 −> f''(0) = 0 <−−− punkt nadal 'podejrzany'
f'''(x) = 24x −> f'''(0) = 0 <−−−− nadal podejrzany
fIV(x) = 24 −> fIV(0) = 24 ≠0 <−−− ufff ... w końcu .. wiec to jest nasze
ekstremum lokalne
26 gru 21:21
Blee:
i na dokładkę:
f(x) = x3
f'(x) = 3x2 −> f'(0) = 0 <−−−− punkt 'podejrzany'
f''(x) = 6x −> f''(0) = 0 <−−− punkt nadal podejrzany
f'''(x) = 6 −> f'''(0) = 6 ≠0 <−−− chwila moment, ale to jest nieparzysta pochodna ...
czyli x=0 NIE JEST ekstremum lokalnym funkcji f(x) <tylko punktem przegięcia>
26 gru 21:22
Blee:
a metodę wężyka na pewno mieliście na ćwiczeniach w ramach zadań: "zbadaj monotoniczność
funkcji i określ ekstrema funkcji"
26 gru 21:23
Blee:
A co do zagadnienia:
,,warunek wystarczający na istnienie ekstremum funkcji jednej zmiennej z wykorzystaniem drugiej
pochodnej"
Dla funkcji f: X−>Y klasy co najmniej C2, mamy:
f'(x0) = 0 ∧ f''(x0) ≠ 0 ∧ x0 ∊ X
jest warunkiem wystarczającym, aby funkcja f(x) miała ekstremum lokalne w punkcie x0
26 gru 21:26
26 gru 21:35
26 gru 21:38
Jerzy:
@Blee ? ,warunkiem wystarczającym jest zmiana znaku pierwszej pochodnej w jej miejscu zerowym.
26 gru 22:28
Nowy: Dziękuje bardzo ,za pomoc i wytłumaczenie 😊😊😊
28 gru 02:00