pytanie
Kamillo: czy możliwe jest wyznaczenie miar kątów α, β i γ?
α−β=45° ∧ α+γ=135° ∧ β+γ=90°
26 gru 20:10
salamandra: Niezbyt, np.
α=60, β=15, γ= 75 − pasuje
α=50, β=5, γ= 85 − pasuje
Wiec jest wiele takich kombinacji
26 gru 20:24
Jack:
wyznaczmy z pierwszego
α − β = 45 −−> α = 45 + β
wyznaczmy z trzeciego:
β+γ=90 −−> γ = 90 − β
podstawiajac wszystko do drugiego (α+γ=135)
45 + β + 90 − β = 135
135 = 135
wniosek: uklad nieoznaczony (istnieje nieskonczenie wiele rozwiazan)
tzn.
α = 45 + β
γ = 90 − β
oraz β = dowolna liczba rzeczywista (jako ze miara kata to dodatnia)
26 gru 20:26
Kamillo: dziękuje
26 gru 20:36