Ciągi
Patryk: Cześć,
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć rozwiązanie poniższego zadania z linku pierwszym sposobem? Bo
nie rozumiem czemu ma służyć wyznaczenie wzoru prostej.
Przepraszam, że podaje link, ale nie opłaca mi sie przepisywać treści...
https://zadania.info/d363/2080595
26 gru 20:06
Jack: Skoro masz wykazać, że punkty o danych współrzędnych leżą na jednej prostej
to chyba najłatwiej wyznaczając tę prostą i pokazując, że tak jest?
26 gru 20:45
Patryk: Czyli wyznaczyłem równanie prostej, pod x podstawiam 2n i wtedy wychodzi moje "y" i tyle
dowodzenia....
26 gru 20:56
Mila:
a
n=2*10
n−1
n=1, a
1=2
n=2,a
2=2*10
X=(2n, log(2*10
n−1) =(2n, log(2)+(n−1))dowolny punkt prostej
Napiszę równanie prostej dla konkretnych punktów:
A=(2*1, loga
1)=(2,log2)
B=(2*2, loga
2)=(4,log(2*10))=(4,log2+1)
y=ax+b
log2+1=a*4+b
log2=a*2+b
======== (−)
1=2a
| | 1 | | 1 | |
y= |
| x+b i log2= |
| *2+b |
| | 2 | | 2 | |
b=log2−1
Prosta :
===============
Dla x=2n
| | 1 | |
y= |
| *2n+log2−1= n−1+log2⇔X=(2n,log(2)+(n−1)) należy do prostej k |
| | 2 | |
26 gru 21:03