Ciekawe zadanka
Jack:

Ta sekcja będzie odpowiadać za ciekawe (wg mnie xd) zadanka.
Zadanie nr 1.
Monika umieściła monetę oznaczoną literą "P" w kwadracie znajdującym się
na środku planszy 7x7. Na ile sposobów może ona ułożyć słowo
"Pies" poprzez przemieszczenie się do 3 innych kwadratów,
jeżeli może się ona poruszać jedynie do sąsiadujących kwadratów (pionowo, poziomo, skos)
(Patrz rysunek)
26 gru 19:51
Blee:
1)
a1 = 8*5*7
a2 = 8*2*5
a1 + a2 = 8*5*9
26 gru 20:01
Jack: hmm, tu mam napisane, że odp. to 104
26 gru 20:13
Maciess: 4*3*3+4*4*3+4*1*5
26 gru 20:25
Jack: Jakby co wszystkie zadanka sa z poziomu podstawowki/gimnazjum.
Zadanie 2.
Jaka jest reszta z dzielenia liczby 20182018 przez 20 ?
26 gru 20:29
Jack:

Zadanie 3.
Mamy pudełko o wymiarach 40 x 48.
Ile prostokątnych smartfonów do niego wejdzie, jeżeli rozmiar smartfona wynosi 9,5 x 14,5
Chodzi tylko o zapełnienie dna (zatem głębokość się nie liczy)
(Patrz rys)
26 gru 20:33
Adamm:
Zd 3.
29+19 = 48, więc myślę, że 13
27 gru 02:17
a7:

4*3*3=4*9=36 przypadków gdy idziemy do litery i umieszczonej na górze, na dole na lewo lub
na prawo (czyli4 razy 3, gyż każda ztych liter e może iść do trzech liter e następnie każda z
liter e może iść do trzech liter s.
4*4*3+4*5=48+20=68 przypadków gdy idziemy do litery i po skosie (takich skosów mamy cztery
(patrz rysunek), następnie jeśli idziemy do litery e po skosie w lewo do góry to mamy 5 liter
s dlatego 4*1*5 lub idziemy do litery E np. w prawo lub w prawo dól po skosie lub w górę lub
w górę lewo po skosie (cztery takie możliwości) i wtedy możemy iść do trzech liter s dlatego
4*4*3)
68+36=104
27 gru 03:12
Adamm:

a oznacza, że strona 9,5 jest równoległa do 40, b, że równoległa do 48
możemy włożyć 13 telefonów jak na rysunku, ale
14*9,5*14,5 > 40*48 więc już nie możemy włożyć ich 14
27 gru 11:10
Jack: 13 to poprawna odpowiedź.
Ktoś coś zadanie 2?
Zadanie 4.
Istnieją dwie takie liczby całkowite n,
| | 12−√n | |
dla których wyrażenie |
| daje liczbę całkowitą. |
| | 4−√7 | |
Ile wynosi suma tych liczb?
27 gru 21:50
janek191:
Jedną z tych liczb jest 63.
27 gru 22:24
Jack: zgadza się.
27 gru 22:25
Jack: ta druga jest prostsza.
a w międzyczasie
Zadanie 5.
Niech a, b będą dodatnimi liczbami rzeczywistymi,
| | 1 | |
Jaką najmniejszą wartość da wyrażenie b + |
| |
| | a | |
27 gru 22:29
ite: 4/ n=144
27 gru 22:33
Mila:
4) n= 63 lub n=144
27 gru 22:53
Adamm:
4.
wyniki zostały podane, tylko skąd je wziąć, nie zgadując?
| 12−√n | | (12−√n)(4+√7) | |
| = |
| |
| 4−√7 | | 9 | |
teraz, by (12−
√n)(4+
√7) było wymierne, to
√n musi być postaci
a+b
√7, czyli =
√7k lub = k dla pewnej
liczby całkowitej nieujemnej k
(bez uzasadnienia)
| | (12−√7k)(4+√7) | | 48−7k | | 12−4k | |
zatem |
| = |
| +√7* |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
skąd k = 3 i n = 7*9 = 63
lub k = 12 i n = 144
27 gru 22:57
Mila:
Przekształcałam , tak jak Ty
27 gru 23:01
Adamm:
c = 1/b
a+c = 7
⇒
równość gdy a = c = 3,5
27 gru 23:04
ite: Ja też nie zgadywałam, a
janek191 to już napewno policzył.
27 gru 23:05
Adamm:
zapomniałem, to było zd 5
jeśli chodzi o zd 2, nie chce mi się tego robić bez kongruencji,
nie widzę sensu
27 gru 23:05
ite: *na pewno
27 gru 23:05
Adamm:
Rozwiązałem dosyć dużo zadań (bo aż 3!), więc wstawiam swoje zadanie.
Jako, że to nie Jack wstawia, to daję prim temu zadaniu, żeby odróżnić
od tych, które wstawia Jack.
Zadanie 1'
Wskaż wszystkie dodatnie całkowite liczby n, takie, że kwadrat można podzielić na
n kwadratów.
27 gru 23:53
ite:

Chodzi o np. taki podział ?
28 gru 11:20
Adamm: tak
28 gru 14:09
Mila:
Bez kongruencji:
Reszta z dzielenia 20182018 przez 20 .
20182018=(2020−2)2018=20k+22018, k∊C
Kolejne reszty z dzielenia potęg liczby 2 przez 20
2,4,8,16||,12,4,8,16,||12,4,8,16,||12,4,8,12...
22018=22016*22=(24)504*4=4*(20m+16)504=4*(20n+16)=40n+64=
=40n+3*20+4, dla m,n∊N
⇔20182018 =20k+40n+3*20+4=20s+4 , gdzie s∊N
28 gru 18:20
Jack: Oczywiście inni też mogą wrzucać tu ciekawe zadania, to nie monopol

Zadanie 6.
Niech P(n) będzie liczbą przekątnych w n−kącie foremnym.
Jeżeli P(a) + P(b) = 125 to ile wynosi a + b ?
28 gru 20:32
Jack:
Zadanie 7.
Jakub, Leon, Izak, Grześ, Piotr i Robert mają usiąść przy okrągłym stole.
Leon chce siedzieć koło Jakuba, a Izak nie chce siedzieć kogo Grzesia.
Jeżeli miejsca przy stole są nierozróżnialne to na ile sposobów można
wszystkich rozsadzić?
28 gru 20:35
ite:
6/ a + b = 25
28 gru 20:39
Jack: zgadza się,
a skąd ten wynik?
28 gru 20:43
Jack:
Zadanie 8.
Pierwszym elementem ciągu o dodatnich liczbach całkowitych
jest liczba dwucyfrowa.
Jeżeli N reprezentuje element ciągu, to następny element ciągu
wynosi:
◯ 2*N jeżeli N < 100
◯ 2*N − 100 jeżeli 2*N ≥ 100
Jeżeli 7 element ciągu wynosi 68, to ile wynosi 5 element tego ciągu?
28 gru 20:48
ite:
8. Czy pierwszy warunek ma być taki: 2*N jeżeli 2*N < 100 ?
Jeśli tak, to piąty element ciągu to 92, tak ?
29 gru 01:04
Jack: tak, pardon, powinno być 2*N < 100.
92 to poprawna odp.
29 gru 14:23
Jack:
Zadanie 9.
Liczby całkowite x i y wybierane są losowo, w taki sposób, że:
−5 ≤ x ≤ 5 oraz −5 ≤ y ≤ 5
Jakie jest prawdopodobieństwo następującego zdarzenia:
(x+y)2 > x2 + y2
29 gru 14:27
Adamm:
zd9
Niech A to zdarzenie, że:
(x+y)
2 > x
2+y
2 ⇔ xy>0
Niech B to zdarzenie, że:
xy ≠ 0 ⇔ x ≠ 0 oraz y ≠ 0
| | 1 | | 1 | | 102 | |
P(A) = |
| *P(B) = |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 112 | |
29 gru 15:03
Jack: zgadza się.
29 gru 20:42
student: no to dawaj kolejne zadanie
29 gru 22:23
Jack:

Widzę 7−dmego nikt nie chce : D
Zadanie 10.
(To na szaro potrzebowałem do narysowania gwiazdy proszę się nie sugerować)
Mamy gwiazdę 9 ramienną (patrz rys.)
Wartość kąta alfa wynosi 56 stopni i jest identyczna w każdym z rogów (pardon za rysunek na
którym tego tak nie widać, ale w każdym z tych wierzchołków jest ten sam kąt)
Ile wynosi kąt beta?
30 gru 13:28
Des:
Zad 10.
101 ?
30 gru 13:44
Des:
*106
30 gru 13:46
ite: 360o−(2*70o+2*62o)=96o
30 gru 13:52
Jack: Odp. do zad 10 to 96 stopni
30 gru 13:53
ite:
30 gru 13:54
Maciess: Zad 7
144?
30 gru 14:47
Adamm:
Zadanie 7.
J, L, I, G, P i R mają usiąść przy okrągłym stole.
L chce siedzieć koło J, a I nie chce siedzieć koło G.
Jeżeli miejsca przy stole są nierozróżnialne to na ile sposobów można
wszystkich rozsadzić?
usadźmy najpierw L i J. Możemy to zrobić na 2 sposoby
Reszta może być usadzona na 4!−2!*3! = 12 spososbów
Razem = 12*2 = 24 sposoby
30 gru 15:02
Jack: Tutaj odpowiedzi do ponizszych zadan
11 − 1
12 − 984
13 − 2178
14 − 45
15 − √15
16 − 40
17 − 2
30 gru 18:47
Jack:

Jako, że już nie będę miał tyle czasu to wrzucam teraz trochę więcej...
Zadanie 11
Maciej poszedł na imprezę z 10 znajomymi i rozmawiał
z każdą możliwą parą znajomych. W każdym przypadku
co najmniej jedna osoba z pary z którą rozmawiał lubiła psy.
Jeżeli Maciej lubi psy to jaka największa liczba osób na imprezie nie lubi psów?
Zadanie 12
Niech zarówno N jak i 4N reprezentują liczby trzycyfrowe.
Jeżeli suma cyfr liczby N wynosi 12, to jaką największą liczbą jest 4N ?
Zadanie 13
Pomiędzy 1968 a 1982 rekord świata w biegu na 100 metrów
zmalał z 10,03 sekundy do 10,00 sekund.
Jeżeli rekord malałby liniowo (w ten sam sposób)
to w którym roku zostałby osiągnięty rekord Usaina Bolta (z 2009r.) 9,58 sekundy
Zadanie 14
Niech p będzie prawdopodobieństwem, że w 10 rzutach uczciwą monetą
nigdy nie trafimy reszki.
Niech q będzie prawdopodobieństwem, że w 10 rzutach uczciwą monetą
trafimy reszkę dokładnie 2 razy.
Zadanie 15
Kwadrat jest wpisany w trójkąt (patrz rys.). Jeżeli wierzchołki kwadratu
dzielą przeciwprostokątną na odcinki 3,x,5, to ile wynosi x ?
Zadanie 16
Niech odwróceniem 3−cyfrowej liczby ABC będzie liczba CBA
dla cyfr A, B i C. Ile istnieje nieparzystych liczb 3−cyfrowych
takich, że ABC − CBA = 198 ?
Zadanie 17
Jan dzieli iloczyn liczb nieparzystych
1 * 3 * 5 * ... * (n−2) * n
przez iloczyn liczb parzystych
2 * 4 * 6 * ... * (n−1) * (n+1)
i wyraża go jako ułamek właściwy R.
Jeżeli n = 17, jaki jest największy czynnik pierwszy mianownika R?
30 gru 18:48
Jack: @Adamm, zgadza się, 24
30 gru 19:01
Adamm:
zd17
A = 1 * 3 * 5 * ... * (n−2) * n
B = 2 * 4 * 6 * ... * (n−1) * (n+1)
7 dzieli B raz, ale 7|A
5 dzieli B raz, ale 5|A
3 dzieli B 2*3*3 więc dzieli B 3 razy. Ale 3 dzieli A też trzy razy.
Więc to musi być 2, jako że 2|B, ale 2 nie dzieli A
30 gru 20:46
ite:
12/ z,y,x ∊ ℕ ∧ z,y,x ≤9 ∧ x≠0
z+y+x=12
N=x*100+y*10+z ∧ 100≤N≤999
4N=x*400+y*40+z*4 ∧ 100≤4N≤999 ⇒ x=1 ∨ x=2
skoro 4N ma być możliwie największą liczbą ⇒ x=2
wtedy x*400=800 i z+y=10
y*40+z*4≤999−800=199 ⇒ y<5
więc y=4 ⇒ z=10−4=6
4N=2*400+4*40+6*4=984
30 gru 20:49
Szkolniak:

x>0
| x | | 5 | |
| = |
| ⇔ x2=15, więc x=√15, bo x>0 |
| 3 | | x | |
30 gru 20:58
Szkolniak: Zadanie16) z=100a+10b+c, gdzie a∊{1,2,..,9} ∧ b∊{0,1,2,...,9} ∧ c∊{1,3,5,7,9}
ABC−CBA=100a+10b+c−100c−10b−a=99a−99c
99a−99c=198
a−c=2
1) a=3 i b=0 i c=1 − jedna opcja + 9 kolejnych różnych wariantów z b (razem 10 opcji)
2) a=5 i b=0 i c=3 − jedna opcja + 9 kolejnych różnych wariantów z b (razem 10 opcji)
3) a=7 i b=0 i c=5 − | | −
4) a=9 i b=0 i c=7 − | | −
Sumując otrzymujemy 40.
Prosiłbym o sprawdzenie czy rozwiązanie jest logiczne dla drugiej osoby
30 gru 21:26