Oblicz sumę szeregu
Olo: Obliczyć sumę szeregu od n=1 do nieskończoności:
| | 1 | |
próbowałem podstawić x= |
| i policzyć to tak jak dla szeregu potęgowego, jednak wyszło mi 8 |
| | 2 | |
a wolfram i inne kalkulatory wypluwają inny wynik. Mógłby ktoś to przeliczyć? Z góry dziękuję.
26 gru 19:20
jc: | n | | 2 | |
| =2−n − |
| |
| (n+2)2n | | (n+2)2n | |
∑
n=1∞ 2
−n=1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
8∑n=1∞ |
| =8 [∑n=1∞ |
| ] − 8[ |
| − |
| ] |
| | (n+2)2n+2 | | n2n | | 2 | | 4 | |
Sam poskładaj.
26 gru 20:00
Olo: Gdzieś w powyższym rozwiązaniu jest błąd (chyba powinno być 1/2−1/4) ale najcenniejsze było dla
mnie pierwsze rozłożenie, dzięki wielkie
26 gru 22:35
jc: Tam powinno być ...−8[1/2+1/8].
Ostateczny wynik = 6 − 8 ln 2
26 gru 23:45