zagwostka
jakzdacmature: Witam, czy niezadowne repetytorium Kiełbasy znów się myli?
Dziedziną funkcji g jest R. Wykres funkcji f(x)= x
4 − 3 x
3 −2 x
2 +6x otrzymamy przesuwając
wykres
funkcji g wzdłuż osi OX o 2010 jednostek W LEWO.
b) znajdź miejsca zerowe funkcji g
miejsca zerowe funkcji f to 0, 3,
√2 i −
√2
podstawiając otrzymuję
x+2010= 0 => x= −2010
x+2010= 3 => x= −2007
itd.
w odpowiedziach podane jest: 2010, 2013, 2010 +
√2 i 2010 −
√2
proszę o zweryfikowanie
26 gru 16:57
jakzdacmature: ah, no tak
wykres funkcji f otrzymamy przesuwając funkcję g o 2010 jednostek w lewo, natomiast żeby
"powrócić"
do wykresu funkcji g musimy wykres funkcji f przesunąć z powrotem o 2010 jednostek w prawo
więc jednak x−2010
świąteczny karp mi chyba zaszkodził
26 gru 17:01
xyz: skoro skoro przesuwasz w lewo, to dla miejsca zerowego funkcji f masz np. 0
f(0) = 0
czyli dla
g(x) = f(x+2010) to masz dla x = 2010
26 gru 17:03
Blee:

przesuwamy 'w lewo' funkcję g(x) aby uzyskać f(x)
26 gru 17:04
jakzdacmature: już wszystko jasne, dziękuję bardzo ♥
26 gru 17:05