Granica
matma: | | 1 | |
Cześć, może ktoś mi napisać dlaczego granica przy n dążącym do nieskończoności z sin( |
| ) |
| | n | |
| | 1 | |
(całość) do potęgi |
| jest równa 1? Przepraszam za chaotyczny opis, jednak zapisanie tego |
| | n | |
ładniej nie wyszło mi najlepiej XD Z góry dziękuję.
26 gru 16:03
Adamm:
(sin(1/n))1/n = (sin(1/n))sin(1/n)*((1/n)/sin(1/n)) → 1
26 gru 16:10
26 gru 16:14
matma: a7, chyba nie chodziło mi o to dokładnie, ten wzór znam
Adamm, korzystając ze wzoru podanego przez a7 wychodzi nam sin(1/n)sin(1/n), co dalej nie
upewnia mnie, że ta granica wynosi 1.
26 gru 16:51
Blee:
lecąc 'standardem'
lim a
b = lim e
ln(ab = lim e
b*ln(a) = e
lim b*(ln a)
więc mamy:
lim (sin(1/n))
1/n = e
lim ln(sin(1/n))/n = H = e
lim (−cos(1/n)/(n2*sin(1/n) = (*)
| | cos(1/n) | | ctg(1/n) | |
popatrzmy na potęgę: lim − |
| = lim − |
| = H = |
| | n2*sin(1/n) | | n2 | |
| | | | | | 1 | |
= lim |
| = lim ( |
| )2* |
| = 0 |
| | n3 | | sin(1/n) | | n | |
więc
(*) = e
0 = 1
26 gru 16:59
matma: super, dziękuję, w końcu rozumiem
26 gru 17:03