Całkowanie przez części
og stunna: Ktoś ma pomysł jak obliczyć te całke? Metodą całkowania przez części.
serio próbowałem i jakieś niestworzone rzeczy mi wychodzą, a musze to zrobic koniecznie tą
metodą.
26 gru 14:23
Blee:
A w jaki sposób próbujesz do tego podejść?
Z tą całką jest trochę 'zabawy'. To nie jest całka 'na jedną linijkę'.
26 gru 14:41
og stunna: | | x | |
w taki sposób jak rozpisałem czyli f(x) = x, g'(x) = |
| |
| | √2x−x2 | |
26 gru 14:57
Blee:
Dlaczego w taki sposób? I ile wynosi g(x)
26 gru 15:29
og stunna: nauczycielka powiedziała, że taką metodą bedziemy rozwiązywać tego typu całki, ale lekcja sie
skonczyla i nie pokazała
26 gru 15:37
Mariusz:
Po pierwsze trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem zapisz w postaci kanonicznej
Po wtóre części będą trochę inaczej wyglądać
Po trzecie samo całkowanie przez części nie wystarczy,
pewnie trzeba będzie z liniowości skorzystać a kto wie czy i nie z podstawienia
26 gru 16:13
Mariusz:
| | (x2−2x+1)+(2x−2)+1 | |
∫ |
| dx |
| | √1−(1−2x+x2) | |
| | (x−1)2 | | x−1 | | 1 | |
∫ |
| dx+2∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | √1−(x−1)2 | | √1−(x−1)2 | | √1−(x−1)2 | |
Teraz lepiej ?
26 gru 16:19
Mariusz:
Można też inaczej rozbić na sumę
| | x2−1 | | 1 | |
∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | √1−(x−1)2 | | √1−(x−1)2 | |
| | (x−1) | | 1 | |
∫(x+1) |
| dx+∫ |
| dx |
| | √1−(x−1)2 | | √1−(x−1)2 | |
26 gru 16:30
Blee:
autorze −−− jeżeli to były Twoje pierwsze zajęcia z metody podstawiania to ... to NIE JEST
dobra całka do przećwiczenia tejże metody
26 gru 17:12
Blee:
Najprawdopodobniej została ona źle przepisana przez nauczycielkę lub przez Ciebie.
Proponuję zmienić ją na:
26 gru 17:13
og stunna: no to jest dokładnia taka całka co napisałeś i nie były to 1 zajęcia tylko już prawie ostatnie
(podstawienia Eulera itd)
26 gru 17:41
og stunna: ah usunałeś x, to nieważne. Całkę dobrze przepisałem
26 gru 17:42
og stunna: @Mariusz tylko nie bardzo widze w czym mi to pomaga
26 gru 17:42
Mariusz:
Weźmy to pierwsze rozpisanie bo całkując przez części otrzymamy całkę zwrotną
| | x2 | | (x2−2x+1)+2(x−1)+1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | √2x−x2 | | √1−(1−2x+x2) | |
| | x2 | | (x−1)2 | | x−1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+2∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | √2x−x2 | | √1−(x−1)2 | | √1−(x−1)2 | | √1−(x−1)2 | |
Dwie ostatnie całki można w pamięci policzyć
| | x2 | | (x−1)2 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx−2√1−(x−1)2+arcsin(x−1) |
| | √2x−x2 | | √1−(x−1)2 | |
Zajmijmy się teraz pierwszą całką , policzymy ją zasugerowaną metodą
tyle że inaczej dobierzemy części
| | (x−1) | |
∫(x−1) |
| dx=−(x−1)√1−(x−1)2+∫√1−(x−1)2dx |
| | √1−(x−1)2 | |
| | (x−1) | | 1−(x−1)2 | |
∫(x−1) |
| dx=−(x−1)√1−(x−1)2+∫ |
| dx |
| | √1−(x−1)2 | | √1−(x−1)2 | |
| | (x−1) | | 1 | |
∫(x−1) |
| dx=−(x−1)√1−(x−1)2+∫ |
| dx |
| | √1−(x−1)2 | | √1−(x−1)2 | |
Mamy całkę zwrotną i ostatnią całkę przenosimy na drugą stronę równania
| | (x−1)2 | |
2∫ |
| dx=−(x−1)√1−(x−1)2+arcsin(x−1)+C1 |
| | √1−(x−1)2 | |
| | (x−1)2 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=− |
| (x−1)√1−(x−1)2+ |
| arcsin(x−1)+C |
| | √1−(x−1)2 | | 2 | | 2 | |
| | x2 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=− |
| (x−1)√2x−x2+ |
| arcsin(x−1)−2√2x−x2+arcsin(x−1) |
| | √2x−x2 | | 2 | | 2 | |
| | x2 | | 1 | | 4 | | 3 | |
∫ |
| dx=− |
| (x−1)√2x−x2− |
| √2x−x2+ |
| arcsin(x−1)+C |
| | √2x−x2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x2 | | 1 | | 3 | |
∫ |
| dx=− |
| (x+3)√2x−x2+ |
| arcsin(x−1)+C |
| | √2x−x2 | | 2 | | 2 | |
26 gru 18:13
og stunna: wow jestem pod wrażeniem, dzięki!
26 gru 18:35
Mariusz:
Ja jak chodziłem do szkoły to całki miałem jeszcze w szkole średniej
Skończyło się tylko na tych pojedynczych
A jak jest u ciebie
26 gru 19:01
og stunna: 1 semestr studia informatyczne, w szkole średniej nic nie było z całek
26 gru 19:04
Mariusz:
Ja w pierwszym semestrze miałem
Na wstępie do informatyki Pascala
Był jeszcze kurs C , oraz Algorytmy i struktury danych
ale to było na zaocznych i ledwie na trójkę zdałem
26 gru 19:13