Wyznacz macierz
Donar: Wyznacz macierz X z równania
A−1XB=(I+2A−1+B)B
Czy odpowiedz to:
X = A + 2I + AB ?
25 gru 21:17
Adamm:
Jeśli założyć, że B jest odwracalna, to tak.
25 gru 21:19
Adamm: Albo co najmniej, skracalna z prawej strony.
25 gru 21:20
Donar: Ach, no tak zapomniałem dodać że A i B mają wymiary 3x3
25 gru 21:25
Donar: Jest jeszcze druga część zadania: Sprawdzić czy det(XB) = detB
Przy czym:
|−1 3 0 | |1 −1 0 |
A=| 0 2 1 | B= |0 2 1 |
|0 1 0 | | 0 1 1|
dla det(X) wychodzi mi wartość 0. Czy tak powinno być?
A wtedy nierówność jest nieprawdziwa.
I przepraszam za zapis macierzy....
25 gru 21:29