Romb i trójkąt
Janek: Cześć, mam problem z tym zadankiem:
Dany jest romb ABCD . Punkt E jest środkiem boku AB , a punkt F jest środkiem boku
BC . Wyznacz, jaką częścią pola rombu jest pole trójkąta DEF.
Za wszelką pomoc z rozwiązaniem go będę wdzięczny.
25 gru 19:44
Blee:

P
rombu = (2x)*(2h) = 4xh
P
4 = P
rombu − P
1 − P
2 − P
3 = 4xh − 2.5*xh = 1.5xh
P4 | |
| = ... |
Prombu | |
25 gru 19:50
Janek: Dzięki bardzo!
25 gru 19:57
a7:

P
ROMBU=1/2*2a
2a*sinα=....=4a
2sinα
PΔBEF=1/2a
2sin(180−α)=1/2a
2sinα
PΔAED=1/2*2a
a*sinα=a
2sinα
PΔDFC=PΔAED=a
2sinα
PΔDEF=Prombu−(PΔAED+pΔBEF+PΔDCF)=3/2a
2sinα
odp.3/8
25 gru 20:01
:.: :

P=P
ABCD
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔAED= |
| PABD= |
| * |
| P= |
| P |
| 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔΔEBF= |
| PABC= |
| * |
| P= |
| P |
| 4 | | 4 | | 2 | | 8 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
PΔEFD=P−( |
| P+ |
| P+ |
| }P= |
| PΔ |
| 4 | | 4 | | 8 | | 8 | |
25 gru 22:53