potęga o wykładniku ułamka dziesiętnego
mam pytanie: czy da się policzyć 100,7 jakąś prostą metodą na poziomie liceum (wynik≈5,01)?
25 gru 17:47
ite:
100,7= x
zlogarytmuj stronami logarytmem dziesiętnym
log100,7= log x
25 gru 18:00
ABC:
policz że 10
0,3 to w przybliżeniu 2 bo 2
10=1024≈10
3 , wtedy 10
0,7 to w przybliżeniu 5
25 gru 18:03
ite: Znacznie krócej, ale odpada radość korzystania z tablic.
25 gru 18:19
mam pytanie: dzięki

rozumiem wprawdzie tylko metodę z szacowaniem
ABC, ale dzięki
ite czy
możesz powiedzieć co dalej w tej metodzie podanej przez Ciebie?
25 gru 21:19
ite: w tym sposobie są potrzebne tablice
0,7*log10 = log x
0,7 = log x
w tablicach sprawdzamy wartość x ≈ 5
25 gru 21:36
mam pytanie: Dziękuję!
26 gru 00:17
V: naucz się czegoś, przecież w poprzednim wątku dostałeś odpowiedź, że wszystko można
policzyć przy pomocy tablic logarytmów
26 gru 13:38