25 gru 12:02
ite:
565/ −1≤cos α≤1 → 0≤cos2α≤1
25 gru 12:08
Nikto0: Co zrobiłeś z postacią wyjściową −1≤cos α≤1 ?
25 gru 12:12
Nikto0: Znaczy się z tym −1≤cos2 alfa ≤1
25 gru 12:13
ite:
567/ wykorzystano wzór na cosinus podwojonego kąta
| | α | | α | |
cos α=cos(2* |
| )=1−sin2*( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
25 gru 12:15
ite:
565/ Kwadrat dowolnej liczby rzeczywistej jest nieujemny.
Czy widzisz wykorzystanie tej własności w przejściu
−1≤cos α≤1 → 0≤cos2α≤1
25 gru 12:19
Nikto0: nie widzę tego

ani wykorzystania wzoru na cosinus podwójnego kąta A to nie miał sinus w 567
25 gru 12:27
ite:

Jeżeli wartość (cos α) należy do przedziału <−1,1>, to (cos
2α) przyjmuje wartości z przedziału
<0,1>.
Tę sytuację ilustruje granatowy fragment wykresu funkcji kwadratowej.
25 gru 12:32
Nikto0: A jak to podnieść do kwadratu <−1,1> mi podniesione do kwadratu wychodzi <1,1>
25 gru 12:36
ite:
567/ W tablicach maturalnych jest podany wzór cos(2
α)=1−sin
2(
α).
W zadaniu 567/ jest podany cos(α). Trzeba ten wzór przekształcić, żeby móc go wykorzystać.
| | α | |
Zauważam, że cos(α)=cos(2* |
| ) i we wzorze z pierwszej linijki wszędzie |
| | 2 | |
| | α | |
w miejsce α wstawiam |
| . Otrzymuję |
| | 2 | |
| | α | | α | |
cos(2* |
| )=1−sin2( |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
565/ Jak z wykresu odczytujesz wartości cos
2(α), to otrzymujesz przedział <1,1> czy <0,1> ?
To jest zadanie typu "jaką najmniejszą wartość przyjmuje funkcja kwadratowa w przedziale ...".
Podniesienie nierówności −1≤cos α≤1 stronami do kwadratu, to nie jest prawidłowy sposób
rozwiązywania.
25 gru 12:51
Nikto0: | | alfa | |
567. Zamiast 1−sin2 |
| nie powinno być coś z cosinusem bo w odpowiedziach pod |
| | 2 | |
pierwiastkiem jest cosinus?
Jak dojść do postaci w której będzie cosinus?
565. To jaki jest prawidłowy sposób?
25 gru 13:00
ite:
| | α | |
567/ Po podstawieniach z 12:51 otrzymujesz wzór cos(α)=1−sin2( |
| ). |
| | 2 | |
| | α | |
Teraz wylicz z niego sin( |
| ). |
| | 2 | |
565/ Masz funkcję kwadratową i podany przedział, najmniejszej wartości szukaj, korzystając z
wykresu z 12:32..
25 gru 13:17
Nikto0: 567 rozumiem

565 Ale skąd mam wiedzieć jakie wartości przyjmuje cos
2alfa?
25 gru 13:34
ite: Wykres funkcji f(x)=x2 znasz.
Teraz potrzebujesz wykres f(cos α)=(cos α)2=cos2α.
Skoro (cos α) przyjmuje tylko wartości z przedziału <−1,1>, to z wykresu funkcji kwadratowej
odczytujesz wartości funkcji dla argumentów z tego właśnie przedziału.
Widać, że funkcja przyjmuje wtedy wartości z przedziału <0,1>.
Zapisujesz cos2α∊<0,1> albo w postaci nierówności 0≤cos2α≤1 .
25 gru 13:51
Nikto0: Dalej nie rozumiem zadania 565
25 gru 14:13
ite: 12:02 napisałaś −1≤cos2α≤1.
Dla jakiego kąta α zachodzi równość −1=cos2α ?
25 gru 14:17
Nikto0: nie wiem
25 gru 14:34
Jerzy:
Czy kwadrat dowolnej liczby może być ujemny ?
25 gru 14:38
Nikto0: nie może być
25 gru 14:41
Nikto0: ujemny
25 gru 14:42
Jerzy:
Dlatego cos2x ∊ <0,1>
25 gru 15:05
Nikto0: Ale skąd się bierze w tym przedziale 0 i 1?
25 gru 15:20
Nikto0: Jerzy już rozumiem. Dziękuję
25 gru 15:43
Nikto0: A w 567 można inaczej rozwiązać korzystając z sinusa podwojonego kąta?
25 gru 16:44
ite:
↑ ↑
podany szukasz
| | α | | α | |
sin(α)=2*cos( |
| )*sin( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
↑ ↑ ↑
nieznany nieznany szukasz
25 gru 18:06
Nikto0: Czyli się nie da?
25 gru 18:09
ite:
Da się, ale dużo liczenia: najpierw wyliczyć sin(α) z jedynki trygonometrycznej,
| | α | | α | |
potem cos( |
| ) przedstawić za pomocą sin( |
| ) (więc równanie kwadratowe po drodze). |
| | 2 | | 2 | |
I to niepotrzebnego liczenia, a tylko ludzie leniwi tworzą postęp (podobno).
25 gru 18:17
Nikto0: Jak liczę z jedynki trygonometrycznej to pod pierwiastkiem mam 1−cos2 czy to miałabym
Uprościć potem to wyrażenie z jedynki trygonometrycznej mam podstawić pod sinalfa/2?
25 gru 18:32
ite: Dlaczego próbujesz liczyć tym drugim, dziwacznym sposobem,
zamiast wykorzystać podaną w treści wartość cos α ? ? ?
Nie można tak zapisać 1−cos2 (!) , więc nie wiadomo, o co chodzi w tym pytaniu.
25 gru 18:40
Nikto0: miało być 1−cos2alfa
25 gru 19:04
ite: Jeśli chcesz obliczyć sin α, to musisz skorzystać z tego wzoru i z podanych w zadaniu wartości
cos α i ćwiartki do której kąt α należy.
25 gru 19:15
mam pytanie: 567
wzór cos2α=1−2sin
2α α jest kątem ostrym więc sin alfa większy od zera (pierwsza ćwiartka
same plusy)
1/6=sin
2α
25 gru 19:27
Nikto0: A w 565 mam brać pod uwagę jakąś część funkcji cosinus czy całość i dlaczego?
28 gru 10:52
Jerzy:
Wykorzystaj: cos2x = 1 − sin2x
28 gru 11:21
Jerzy:
f(x) = 3 − 2sin2x
fmin = 3 − 2 = 1
28 gru 11:32
Nikto0: Skąd wziąłeś f(x) = 3 − 2sin2x
fmin = 3 − 2 = 1
28 gru 15:37
Jerzy:
Patrz 11:21
28 gru 15:54
Nikto0: | | α | |
A jak z tego wyliczyć sinα 1−cosα=sin2( |
| ) |
| | 2 | |
29 gru 12:16
Nikto0: | | α | |
przepraszam miało być jak wyliczyć sin |
| |
| | 2 | |
29 gru 12:19
Nikto0: | | 1−cosα | |
Skąd w odpowiedziach pojawia się √ |
| Skąd jest ta dwójka? |
| | 2 | |
29 gru 12:24
Jerzy:
12:16 z prawej ma być: 2sin2(α/2)
29 gru 12:44
Nikto0: Dziękuję.
29 gru 13:29