Oblicz granicę
Początkujący: Witajcie!
Mam do obliczenia taką o to granicę, ale za Chiny ludowe nie mogą rozgryźć jak usunąć nie
wymierność
lim x−>0+ (√x +x)/(√3x − √3x)
Dziękuję z góry za pomoc
Zadanie pochodzi ze zbioru Teraz Matura poziom rozszerzony Zestaw 8 Zadanie 8
25 gru 11:26
Pytający:
Nie ma potrzeby usuwać niewymierności (skróć przez
√x):
| | 1+√x | | 1 | |
= limx→0+ |
| = |
| . |
| | √3−√3x | | √3 | |
25 gru 11:44
ite:
| | √x +x | |
limx→0+ |
| = |
| | √3x −√3 *x | |
| | √x (1+√x ) | |
=limx→0+ |
| |
| | √3x (1−√x ) | |
25 gru 11:45
Początkujący: Dzięki bardzo, bardzo proste zadanie, a ja tu wywody robić próbowałem
25 gru 12:52