analiza
analiza:
Dana jest funkcja h: [x, x+w]x[x, x+w]→R, ktora jest ciagla i ma kresy w punktach: (x,x) oraz
(x+w, x+w). Wowczas dla kazdego punktu (c, d) ∊ [x, x+w]x[x, x+w] ∃α (α≥0 i α≤w) taka, ze
h(x+α, x+α)=h(c, d).
Jak nazywa sie to twierdzenie?
Jak je udowodnic?
24 gru 20:51
Adamm:
h

0, 1]x[0, 1]→R
h(0, 0) − minimum, h(1, 1) − maximum
Jeśli (c, d)∊[0, 1]
2, to Rozważmy F(x) = h(x, x)−h(c, d) − funkcja ciągła.
Wtedy F(0)≤0, F(1)≥0, więc istnieje h, że F(h) = 0.
24 gru 22:07
analiza:
ok.
To twierdzenie ma jakas nazwe?
24 gru 22:13
Adamm: Nawet jeśli ma, to nie pamiętam.
24 gru 22:20
analiza:
A moze ktos inny pamieta?
25 gru 11:17
Adamm:
cóż, było takie twierdzenie, podobne, o funkcji f: [0, 1]→[0, 1]
i to chyba ono miało swoją nazwę
25 gru 12:16
Adamm: można powiedzieć, że to specjalny przypadek twierdzenia Brouwera o punkcie stałym
25 gru 12:46
analiza:
A jak to wykazac dla dowolnej dziedziny?
Czyli h: [x, x+w]2→R.
25 gru 16:23
Adamm: zmodyfikować odpowiednio dowód dla uproszczonej wersji
25 gru 17:17
analiza:
A da sie skorzystac z jednostajnej ciaglosci?
25 gru 21:45
Adamm: Eee
25 gru 23:11
Adamm: korzystaj z prostej własności spójności
25 gru 23:43
analiza:
A moze byc tak?
korzystam z wlasnosci ciaglosci h
wartosc w punkcie (c,d) jest pomiedzy kresami, h jest ciagla wiec przyjmuje wartosci w
pozostalych punktach rowniez w (c,d).
26 gru 10:51
analiza: ?
26 gru 11:28
analiza:
Dobrze?
26 gru 13:45
analiza: ?
26 gru 15:58