Ciągi
Patryk: Witam,
Mam poniższe zadanie:
Wykaz, ze jezeli cztery różne pierwiastki równania x4+px2+q=0 tworzą ciąg arytmetyczny, to
9p2=100q.
Zadanie już mam rozwiązane, ale mam 2 pytania.
Rozwiązania to są np.: −b, −a, a, b.
1) W jaki sposób mam ogarnąć, że tą funkcje mogę zapisać akurat w poniższy sposób:
(x+b)(x+a)(x−a)(x−b) ?
Funkcję kwadratową wiadomo jak rozpisać, ale 4 stopnia tego już nie wiem...
2) Skoro te rozwiązania tworzą c. arytmetyczny to wychodzi mi z równości, że b=−3a i b=3a, przy
dalszych rozwiązaniach obojetnię którego użyję prawda? Bo funkcja jest parzysta więc minusa
nie będzie
24 gru 20:12
ICSP: w(x) = x4 + px2 + q
Jeżeli x1 jest pierwiastkiem to
f(x1) = (x1)4 + p(x1)2 + q = 0
wtedy
f(−x1) = f(x1) = 0
Czyli jeżeli x1 jest pierwiastkiem to −x1 również im jest.
//
No tak średnio bo gdy b = −3a to dostajesz ciąg
3a , −a , a , −3a
który arytmetycznym być nie musi.
24 gru 20:51