24 gru 11:43
Adamm: możesz, tylko musisz mieć na uwadze, że F nie jest określona dla x = 2
24 gru 11:45
Nikto0: Jeszcze chciałam napisać: Życzę Wszystkim Wesołych Świąt.
24 gru 11:47
ford:
Bo nie wiadomo, czy (x−2) jest dodatnie czy ujemne. Czyli nie wiadomo, czy zmienić czy nie
zmieniać zwrotu nierówności po podzieleniu
24 gru 11:47
Nikto0: Dziękuję.
24 gru 11:48
Adamm: @ford Tutaj wyrażenie jest już podzielone, więc nie rozumiem uwagi
24 gru 11:53
Nikto0: Czyli mogę podzielić ale przy rysowaniu wykresu muszę uwzględnić x=2
24 gru 11:56
Nikto0: ?
24 gru 11:56
Adamm: Autorce chodziło oczywiście o skrócenie ze sobą obu wyrażeń.
24 gru 11:57
Nikto0: Czyli mogę skrócić ale nie wiem co dalej, żeby jedno rozwiązanie odpowiadało drugiemu ?
24 gru 12:08
Adamm:
Wtedy masz (x+1)(x+2)>0, i idzie analogicznie.
Rysujesz sobie odpowiedni wielomian przez punkty x = −1, x = −2,
to znaczy, parabolę.
24 gru 12:11
Nikto0: Dzięki.
24 gru 12:12