Udowodnienie twierdzenia
Syn Fermata: Witam, szukam odpowiedzi jak przekształcić to wyrażenie, by udowodnić, że
(x+1)(x+2)+(y+1)(y+2)+1≥ (x+2)(y+2)
23 gru 19:44
Blee:
a = x+2
b = y+2
(a−1)a + (b−1)b + 1 ≥ ab
a2 − ab + b2 − a − b + 1 ≥ 0
a2 − 2ab + b2 + ab − a − b + 1 ≥ 0
(a−b)2 + a(b−1) − (b−1) ≥ 0
(a−b)2 + (a−1)(b−1) ≥ 0
(x − y)2 + x*y ≥ 0
1) x ≥ 0 i y ≥ 0
oczywiste
2) x ≤ 0 i y ≤ 0
oczywiste
3) x ≥ 0 i y ≤ 0 (więc xy ≤ 0)
(x−y)2 + xy = x2 − 2xy + y2 + xy ≥ −2xy + xy = −xy ≥ 0
4) x ≤ 0 i y ≥ 0
dokładnie to samo rozumowanie
23 gru 19:54
jc: Przenieść na lewo?
(x+1)(x+2)+(y+1)(y+2)+1−(x+2)(y+2)=x2+y2−xy+x+y+1
=[(x−y)2+(x+1)2+(y+1)2]/2 ≥ 0
23 gru 19:57
Blee:
ach ... tam powinno być (x+1)(y+1) a nie xy

rób jak jc pokazał
23 gru 20:11
Syn Fermata: Dziękuje, mam jeszcze pytanie do jednego przykładu:
21/a + 1/b ≤ √a2 + b2/2
Ta dwójeczka jest w pierwiastku
23 gru 20:12
Blee:
L = średnia harmoniczna
P = średnia geometryczna
23 gru 20:23
Syn Fermata: Wystarczy opisać zjawisko ?
23 gru 20:26
Blee:
ach nie ... tam jest przez √2 ... heh
23 gru 20:26
Blee:
na pewno jest to
√2 po prawej stronie
23 gru 20:27
Syn Fermata: Opiszę może słownie
Suma kwadratów a i b przez 2 pod pierwiastkiem
23 gru 20:28
Blee:
jeżeli tak ... to nie jest to prawdą
niech a = 1
niech b = −2
wtedy:
| | 1 + 0.25 | | 1 + 1 | |
P = ( |
| )1/2 < ( |
| )1/2 = 1 |
| | 2 | | 2 | |
więc L > P
23 gru 20:31
Syn Fermata: a i b są dodatnie szanowny Panie, zapomniałem
23 gru 20:32
Blee:
kuźwa ... prawa strona to jest średnia potęgowa
23 gru 20:32
Syn Fermata: Ciekawe, wyrwałem już kartkę, robiąc je haha
23 gru 20:37
Blee:
masz porównać średnią harmoniczną do średniej geometrycznej
23 gru 20:37
Blee: tfu
średnia harmoniczna do średniej POTĘGOWEJ ... ja juz nie myślę
23 gru 20:38
Syn Fermata: Zrozumiałe proszę Pana, klimat wigilijny, a ja tu się realizuje i zawracam czas. Mimo to
dziękuje
23 gru 20:40