Ciągi
Patryk: Witam.
Zrobiłem poniższe zadanie:
Iloczyn pierwszego i szóstego wyrazu malejącego ciągu arytmetycznego o wyrazach całkowitych
jest równy 100. Przy dzieleniu wyrazu drugiego przez wyraz szósty otrzymujemy 3 i resztę 2.
Oblicz, o ile jest mniejsza suma dwustu początkowych wyrazów o numerach parzystych od sumy
dwustu początkowych wyrazów tego ciągu o numerach nieparzystych.
wyraz a
1 = 20
r= −3
Nie rozumiem z rozwiązania tego zadania dwóch rzeczy, mam nadzieję że ktoś mi to rozjaśni.
1) Dlaczego tą informacje z resztą z dzielenia zapisuję w postaci: a
2 = 3a
6 + 2
2) Dlaczego dla parzystych wyrazów tak żeby było ich 200 ostatni to a
400 a dla nieparzystych
żeby było ich 200 a
399
23 gru 19:39
a7: 1) jak jakąś liczbę podzielisz przez drugą liczbę i wyjdzie wynik to zapisujesz np
a/b=4 więc a=4b jeśli jest jakaś reszta to a/b=4 reszty2 wtedy a=4b+2 sprawdiić to
można na prostym przykładzie
20:3=6 reszty2 20=3*6+2
23 gru 19:58
a7: 2) bierzemy wyrazy o numerach parzystych 2 4 6 8 10 12 14 .......... 400 wiemy, że jest
ich 200, gdyż 400:2=200

z numerami nieparzystymi 399 gdyż zaczynami od1 potem 3 potem 5
zauważ na małej liczbie np. 10 wyrazów
a2 a4 a6 a8 a10 a12 a14 a16 a18 a20
a1 a3 a5 a7 a9 a11 a13 a15 a17 a19
23 gru 20:02
Blee:
1)
wiemy, że:
| a2 | | 2 | |
| = 3 + |
| <−−− czyli 3 i reszty 2 |
| a6 | | a6 | |
mnożymy to przez a
6 i otrzymujemy:
a
2 = 3a
6 + 2
23 gru 20:06
Blee:
analogicznie:
| 20 | | 2 | |
| = 6 + |
| −> 20 = 6*3 + 2 |
| 3 | | 3 | |
23 gru 20:08
Patryk: Dobra... ogarnąłem. Zależało mi szczególnie na tym drugim punkcie. Dzięki za pomoc
23 gru 20:10