równanie różniczkowe
albi: Wyznacz rozwiązanie równania z zadanym warunkiem początkowym
| | x | |
y'' − 2y' + y = 4sin2( |
| ) y(0) = 2, y'(0) = 1 |
| | 2 | |
23 gru 18:11
Bleee:
Wskazowka: jaki to jest typ rownania rozniczkowego
r2 − 2r + 1 = (r−1)2
23 gru 18:19
albi: problem mam z przewidzeniem postaci szczególnej całki wyjściowego równania
23 gru 18:35
Bleee:
y" − 2y' + y = 0
Jak napisałem − masz (r−1)2 = 0
Wiec y = c1e1*x + c2xe1*x
x masz że względu na to że r=1 jest podwójnym pierwiastkiem.
23 gru 18:44
albi: No właśnie do tego doszedłem problem mam z tym co zrobić dalej
23 gru 18:46
Bleee:
Zauważ że 4sin2(x/2) = 4 − 4cos2(x/2) = 2 − (4cos2(x/2) − 2) = 2 − 2cosx
A wtedy zapisujesz:
Najprostrze przewidywanie:
y = c3cos(ax) + c4sin(bx) + c5
23 gru 18:52
Bleee:
Dlaczego takie.... 2 trygonometryczne są bez sensu, bo je można zredukować tak jak pokazałem.
Ewentualnie można by było się pobawić:
y = c3cos(ax) + c4sin(bx) + c5 + c6cosx + c7sinx, gdzie a≠1 i b≠1
I może to by była wlasciwsza forma przewidywania, nie wiem.
23 gru 18:57
albi: wyszło mi −2xex − sinx + 2 nie wiem czy dobrze ale chociaż to ruszyłem, dzięki wielkie
23 gru 19:10
albi: czemu a i b ≠ 1 ?
23 gru 19:11
Bleee:
A e
x
23 gru 19:18
Bleee:
Jak dla mnie Winno wyjsc
y = c1ex + c2xex + c3sinx + 2
I teraz warunki początkowe.
23 gru 19:25
Blee:
18:57
bo dla a=1 oraz dla b=1 'odseparowałem' przypadki na końcu.
Szczerze mówiąc to nie pamiętam jaka forma jest prawidłowa, czy wystarczy ta pierwsza czy
trzeba tę drugą.
23 gru 19:34
albi: No C1 mi wyszło −2, C2 mi wyszło 0 a przy sinusie faktycznie powinien być +
23 gru 19:38
Blee:
oki ... jak Ci tak wyszło z początkowych ... to może i tak jest.
Pisze z komórki, więc nie mam możliwości sprawdzenia tego (nie chce mi się liczyć w pamięci)
23 gru 19:39
albi: Ale przy tym równaniu y = c1ex c2xex + c3sinx + 2 musimy mieć to c3? To w czasie
obliczania całki szczególnej równania niejednorodnego nie wychodzi już 1 i nie trzeba tego
zapisywać?
23 gru 19:42
Blee:
y(0) = c1 + 2 −> c1 = 0
y'(0) = c2 + c3 −> c2 = 1 − c3
y = (1−c3)xex + c3sinx + 2
L = y'' − 2y' + y = (1−c3)(xex + 2ex) − c3sinx −2[(1−c3)(xex + ex) +c3cosx] +
(1−c3)xex + c3sinx + 2
jako że mamy P = 2 − 2cosx ... to −2c3 = −2 −> c3 = 1 −> c2 = 1−c3 = 0
y(x) = sinx + 2 <−−− ostatecznie
23 gru 20:01
23 gru 20:01
albi: Racja, błąd w obliczeniach
23 gru 20:10
Mariusz:
| | x | |
y'' − 2y' + y = 4sin2( |
| ) y(0) = 2, y'(0) = 1 |
| | 2 | |
L(y'(x))=∫
0∞y'(x)e
−sxdx=y(x)e
−sx|
0∞−∫
0∞−sy(x)e
−sxdx
L(y'(x))= 0−y(0
+)+sL(y(x))
L(y'(x))=−y(0
+)+sL(y(x))
L(y''(x))=∫
0∞y''(x)e
−sxdx=y'(x)e
−sx|
0∞−∫
0∞y'(x)(−s)e
−sxdx
L(y''(x))=0 − y'(0
+)+sL(y'(x))
L(y''(x))=− y'(0
+) +s(−y(0
+)+sL(y(x)))
L(y''(x))=−y'(0
+)−sy(0
+)+s
2L(y(x))
| | x | | 4 | |
4sin2( |
| )= |
| (1−cos(x)) |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | | 2s | |
(−1−2s+s2Y(s))−2(−2+sY(s))+Y(s)= |
| − |
| |
| | s | | s2+1 | |
| | 2s2+2−2s2 | |
−1−2s+4+(s2−2s+1)Y(s)= |
| |
| | s(s2+1) | |
| | 2 | |
(s−1)2Y(s)=2s−3+ |
| |
| | s(s2+1) | |
| | 2 | |
(s−1)2Y(s)=2s−3+ |
| |
| | s(s2+1) | |
| | 2s4−3s3+2s2−3s+2 | |
(s−1)2Y(s)= |
| |
| | s(s2+1) | |
| | 2s4−3s3+2s2−3s+2 | |
(s−1)2Y(s)= |
| |
| | s(s2+1) | |
| | 2s4−3s3+2s2−3s+2 | |
Y(s)= |
| |
| | s(s−1)2(s2+1) | |
| 2s4−3s3+2s2−3s+2 | | A | | B | | C | | Ds+E | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| |
| s(s−1)2(s2+1) | | s | | s−1 | | (s−1)2 | | s2+1 | |
A(s−1)
2(s
2+1)+Bs(s−1)(s
2+1)+Cs(s
2+1)+(Ds+E)s(s−1)
2=2s
4−3s
3+2s
2−3s+2
A(s
2−2s+1)(s
2+1)+B(s
2−s)(s
2+1)+C(s
3+s)+D(s
4−2s
3+s
2)+E(s
3−2s
2+s)
=2s
4−3s
3+2s
2−3s+2
A(s
4−2s
3+2s
2−2s+1)+B(s
4−s
3+s
2−s)+C(s
3+s)+D(s
4−2s
3+s
2)+E(s
3−2s
2+s)
=2s
4−3s
3+2s
2−3s+2
A+B+D=2
−2A−B+C−2D+E=−3
2A+B+D−2E=2
−2A−B+C+E=−3
A=2
A=2
B+D=0
−B+C−2D+E=1
B+D−2E=−2
−B+C+E=1
A=2
B=−D
C−D+E=1
−2E=−2
C+D+E=1
A=2
B=−D
E=1
C−D=0
C+D=0
A=2
B=−D
E=1
C=0
D=0
A=2
B=0
C=0
D=0
E=1
| 2s4−3s3+2s2−3s+2 | | A | | B | | C | | Ds+E | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| |
| s(s−1)2(s2+1) | | s | | s−1 | | (s−1)2 | | s2+1 | |
| 2s4−3s3+2s2−3s+2 | | 2 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| s(s−1)2(s2+1) | | s | | s2+1 | |
Aby odwrócić to przekształcenie korzystasz z tablic
y(x)=2+sin(x)
25 gru 12:34