funkcje wykladnicze
asd: | | 1 | |
Wykaż,że jeśli x∊(−∞;0) i a∊(0;1),to funkcja f określona wzorem f(x) = ax+ |
| |
| | ax−1 | |
przyjmuje wartości nie mniejsze niż 3.
niech t = a
x
po redukcji i wymnozeniu
t
3−5t
2+8t−4≤0
czyli t∊(−
∞;−1> i t = 2
Wyszło mi takie coś,ale nie wiem co sensownego dalej z tym zrobić
23 gru 16:37
Jerzy:
Nie liczę , ale przede wszystkim: t > 0
23 gru 16:40
Adamm:
Ciekawe, bo ax→∞ przy x→−∞
23 gru 16:57
Adamm:
t = a
x∊(1,
∞)
| | 1 | | 1 | |
t+ |
| = t−1+ |
| +1 ≥ 3 |
| | t−1 | | t−1 | |
23 gru 16:59
Jerzy:
I pytanie,co jest w mianowniku ?
23 gru 17:05
asd: a no tak,zapomniałem o t>0 tym warunku,dziekuje za spostrzezenie ale nadal nie wiem jak
dokonczyc.Ale gdzie w mianowniku?
23 gru 17:50
Jerzy:
Czy x − 1 to wykładnik ?
23 gru 17:57
asd: Nie − mianownik to a
x −1
23 gru 18:07