Całkowanie przez części
ModyAdept: Witajcie!
Mam oto taką całkę: ∫sin−1x dx.
Chciałbym się rozprawić z nią poprzez całkowanie przez części. Nie widzę tutaj dwóch funkcji.
Jak się za to zabrać?
23 gru 16:15
Jerzy:
f(x) = 1, to też funkcja.
23 gru 16:22
Jerzy:
A czemu uparłeś się przez części ?
23 gru 16:23
Jerzy:
| | sinx | |
= ∫ |
| dx i podstawienie: cosx = t |
| | 1 − cos2x | |
23 gru 16:25
ModyAdept: Na KhanAcademy było takie polecenie. Faktycznie zrobię poprzez podstawianie. Dziękuję
23 gru 16:29
jc: A może chodziło o arcsin?
23 gru 16:32
ModyAdept: Masz rację sin−1x=arcsinx
23 gru 17:10
Jerzy:
No to przez części: u’ = 1 , v = arcsinx
23 gru 17:16
Jerzy:
| | 1 | |
W KhanAcademy, to arcsinx , u nas |
| |
| | sinx | |
23 gru 17:18
Mariusz:
Jerzy wszystko przez tę amerykańską modę
23 gru 17:19
ModyAdept: Dzięki i brawa dla Was.
23 gru 17:21