Formuła do zadania w Excelu
Monika:
W każdej komórce w kolumnie mam różne kombinacje liter w różnych ilościach, np. R albo R S lub
S R B Ps ,lub dr. Chcę wiedzieć które komórki posiadają litery R albo S, ale nie znajduje się
tam B i podpisać je jako rolne. Próbuję kombinacji z Jeżeli, Lub, ale wtedy znajduje tylko
komórki z jedną literą R albo S. Wiem, że to forum do zadań z matematyki, ale pytam już
wszędzie. Może ktoś będzie wiedział?
23 gru 12:21
Blee:
chwileczkę masz w jednej kolumnie komórki zapisane np.:
R
SR
BS
BRS
RBS
SSR
P
NAS
i gdzie ma dopisać 'rolne' ? Obok w komórce?
Czy litery mogą wystąpić wielokrotnie w ramach jednej komórki (np. SSR)?
23 gru 12:33
Monika: tak , chcę zrobić jakąś drugą kolumnę. Nie muszę od razu wpisywać ''rolne". Jeśli będzie
PRAWDA/ FAŁSZ , albo 0/1 to potem też spokojnie mogę zmienić na rolną. W jednej komórce jest
ciąg liter oddzielonych spacjami, ale też może być i jedna litera w komórce.
23 gru 12:45
Blee:
Wpisz:
Wpisz w komórkę obok A4 następującą formułę:
=JEŻELI(CZY.BŁĄD(ZNAJDŹ("B";A4;1));JEŻELI(ORAZ(CZY.BŁĄD(ZNAJDŹ("R";A4;1));CZ
Y.BŁĄD(ZNAJDŹ("S";A4;1)));"";"rolna");"")
Funkcja 'znajdź' działa w taki sposób, że w momencie gdy znajdzie dane wyrażenie to wyrzuca
jego pozycję (względem pozycji początkowej), natomiast gdy jej nie znajdzie to wyrzuca błąd
typu 'ARG#'
Dlatego też nie sprawdzamy de facto czy dana litera jest, ale czy jej NIE MA
CZY.BŁĄD(ZNAJDŹ("litera";A4;1) <−−− zwraca PRAWDA gdy danej litery nie ma w komórce A4
dlatego:
ORAZ(CZY.BŁĄD(ZNAJDŹ("R";A4;1));CZY.BŁĄD(ZNAJDŹ("S";A4;1))) −−− zwróci PRAWDA tylko wtedy gdy
żadna z liter R i S nie występuje w komórce obok
więc formuła działa w następujący sposób:
1) sprawdź czy znajdziesz literę B
2) jeżeli jej nie ma to działaj dalej (w przeciwnym przypadku wpisz pusty symbol w komórkę):
3) sprawdź czy nie ma ani litery R ani litery S
4) jeżeli ich nie ma wpisz "rolna", w przeciwnym przypadku wpisz pusty symbol w komórkę
23 gru 12:47
Blee:
Uwaga −−− powyższa procedura zakłada, że R i r to dwa całkowicie inne znaki
23 gru 12:48
Blee:
Zastrzegam, że zapewne można to zrobić 'zgrabniej'/'krócej'. Jednak zrobiłem to 'na szybkiego'
i działa, więc się nie zastanawiałem nad innym sposobem.
23 gru 12:50
Monika: Znaczy chodziło mi , że jeśli litera R albo S jest to ma być "rolna". Tylko jeśli oprócz R i S
jest tam również B to wtedy to już będzie "rolna i zabudowana".
23 gru 12:56
Blee:
Moja droga −−− zrobiłem coś co dokładnie tak jak napisałaś.
Jeżeli masz inne zadanie to podaj DOKŁADNIE treść zadania
23 gru 12:59
Blee:
a jak jest samo B to co wpisujesz?
23 gru 12:59
Bleee:
=JEŻELI(CZY.BŁĄD(ZNAJDŹ("B";A4;1));JEŻELI(ORAZ(CZY.BŁĄD(ZNAJDŹ("R";A4;1));CZ
Y.BŁĄD(ZNAJDŹ("S";A4;1)));"hasło dla − brak ani jednej z tych trzech liter";"rolna");
JEŻELI(ORAZ(CZY.BŁĄD(ZNAJDŹ("R";A4;1));CZY.BŁĄD(ZNAJDŹ("S";A4;1)));"budowlana";"rolna i
budowlana")
To powinno działać. Nie mogę przetestować że względu na to że jestem już na komórce tylko.
23 gru 13:07
Bleee:
Jak wrzucisz odwrotnie funkcje jeżeli to będzie trochę krócej, pamiętaj że inaczej wtedy wyniki
trzeba przypisać.
23 gru 13:08
Monika: Jak jest B to tylko zabudowana.
Funkcja działa, co prawda mam albo błąd, albo FAŁSZ, ale przynajmniej tam gdzie trzeba
Dzięki
23 gru 13:13
Bleee:
To sprawdź dlaczego jest fałsz. Fałsz powinien wyskakiwac przy braku jakiegokolwiek tekstu w
'hasło dla − brak ani jednej z trzech liter'
23 gru 13:16
Bleee: Chociaż nie. Jeżeli faktycznie pojawia się Fałsz jako wynik w komórce to jest coś nie tak.
Sprawdzaj
23 gru 13:21
Monika: Jejku , człowieku jesteś wielki
! Dziękuję ci
Ta ostania funkcja działa poprawnie
Ja nie mogłam ruszyć z miejsca w pracy przez tę formułę. Matko jak się cieszę xD
Niech Ci Bóg w dzieciach wynagrodzi !
23 gru 13:24