Oceń, czy poniższe zdania są prawdziwe, i zapisz je symbolicznie:
Michał:
a) Każda liczba naturalna n jest nieujemna.
b) Istnieje liczba całkowita c, która nie jest liczbą naturalną.
c) Dla dowolnej liczby całkowitej x, liczba przeciwna do niej jest ujemna.
d) Dla pewnej liczby naturalnej y jej odwrotność jest tą samą liczba y.
e) Dla pewnej liczby rzeczywistej x zachodzi równość √x=0.
f) Pierwiastek kwadratowy z dowolnej liczby naturalnej x jest liczbą niewymierną.
23 gru 10:11
Adamm:
masz ∃, ∀ kwantyfikatory, inne symbole
zapisuj
23 gru 10:25
janek191:
a)
⋀ n ≥ 0
n ∊ℕ
b)
⋁ c ∉ ℕ
c ∊ℤ
itd.
23 gru 10:31
Bleee:
Prawda: a, b, d, e
Nieprawda: c, f
23 gru 10:31
Michał:
a) ∀n∊N+
b) ∃c∊C:c∉N
c) ∀x∊C:¬x∊C−
d) ∃y∊N:1y=y
e) ∃x∊R:√x=0
f) ∀∊N: √x∊NW
23 gru 10:53
Bleee:
Jeżeli jesteś na studiach to wystrzegać się oznaczeń zbioru: C − − − nim określamy zbiór liczb
zespolonych, liczby całkowite standardowo oznaczamy jako zbiór Z
Także oznaczenie NW raczej nie jest używane. Jak już to pisze się że nie należy do wymiernych.
23 gru 10:59
Bleee:
Zamiast zbioru C− (który nie jest przez Ciebie nigdzie opisany) po prostu napisałbym <0
Zwlaszcza że nie masz podane że liczba przeciwna będzie liczba CALKOWITA ujemna. A jedynie ze
ujemna.
23 gru 11:01
Bleee:
I pierwsze − dlaczego stosujesz N+? Druga sprawa to nie jest dobrze podane zdanie.
23 gru 11:02
Michał:
Myślę że Janek ma rację tak powinno wyglądać rozwiązanie:
a) ∀n∊N:n ≥ 0
Bleee czy zgadzasz się z resztą rozwiązań?
b) ∃c∊Z:c∉N
c) ∀x∊Z:x<0
f) ∀∊N: √x∉W
23 gru 11:54
Blee:
c) ∀x∊Z −x < 0 <−−− w końcu to PRZECIWNA ma być ujemna
f) ∀x∊N √x ∉ W
23 gru 12:00
Michał: No tak świetnie, dzięki za wytłumaczenie wszystkim.
23 gru 12:22