wektor w bazie przestrzeni liniowej
x: Wyznacz współrzędne wektora v w pewnej bazie przestrzeni liniowej V = { [x, y, z, t, u ]: x – y
+ z – t + u = x – y + z – t − u = 0 }, v=[1, 4, 4, 1, 1 ]
23 gru 09:44
Adamm: Tylko, że v∉V
23 gru 15:30
x: Powinno być v=[1, 4, 4, 1, 0 ]
23 gru 16:21
x: pomoże ktoś?
23 gru 21:11
Adamm:
potrafiłbyś wyznaczyć jakąkolwiek bazę w V?
23 gru 22:46
X: Tak − czy miara napisać "przybliżenie" rozwiązania?
23 gru 23:04
X: możesz*
23 gru 23:06
Adamm:
Na przykład, znajdujesz bazę V, ortogonalizujesz ją
Wtedy bardzo łatwo zapisać v jako kombinację liniową wektorów z bazy V
23 gru 23:10
X: Daj pls ostateczne wyniki bez wyliczeń. Dzięki
23 gru 23:15
Blee:
np.:
V = { {1,0,0,1,0}, {0,1,0,−1,0}, { 0,0,1,1,0} }
Wtedy możesz przy takich wektorach bazy V zapisać wektor v
powyższa baza powstała z równania:
x−y+z−t = 0 −> t = x−y+z
23 gru 23:39
X: Dzięki
24 gru 07:11