liniowa niezależność wektorów
x: Wektory [1, 1, 3,3,2], [1,3,5,7,1], [2, s, t,0,1] tworzą bazę przestrzeni
liniowej zawierającej wektor w= [5,−1,9,3,4]. Wyznacz wartości s i t oraz podaj
współrzędne wektora w w tej bazie.
23 gru 07:26
Bleee:
Rozwiąż układ rownan:
| ⎧ | a*1 + b*1 + c*2=2 | |
| ⎨ | a*3 + b*7 + c*0 = 3 |
|
| ⎩ | a*2 + b*1 + c*1 = 4 | |
Dla wyznaczonych 'proporcji' (a, b, c) podstaw i wylicz s i t.
23 gru 09:12
Bleee: W pierwszym równanie miało być =5
23 gru 09:12
x: Dzięki − co racja to racja
23 gru 09:30
x: Jeszcze jedno − współrzędne tego wektora należące do tej bazy już są podane, więc o co chodzi?
23 gru 09:33
Bleee:
Tak ale nie nasz współrzędnych wektora tworzącego ta bazę (patrz trzeci wektor) więc de facto
nie wiesz jaka to jest baza
23 gru 09:43
x: Aaa, czyli po protu podać współrzędne wektora 3 z wyliczonymi wartościami s i t. Dzięki
23 gru 09:45