22 gru 20:42
ICSP: Wzór na sumę ciągu arytmetycznego zna?
Jak nie zna to niech pozna.
22 gru 20:44
ite: Dla licznika zastosuj wzór na sumę ciągu arytmetycznego.
22 gru 20:44
Nikto0: To wiem ale nie wiem skąd w moich notatkach przed granicą w pewnym momencie jest minus
22 gru 20:54
ICSP: Tego to my już Ci nie powiemy.
Musisz brać odpowiedzialność za swoje notatki.
Tam żadnego minusa nie powinno być.
22 gru 20:56
Mila:
Jaka Ci wyszła granica?
22 gru 22:24
Jerzy:
Masz generslny problem z minusem,a co więcej,albo rżniesz głupa,albo udajesz.
22 gru 22:28
salamandra: Ja, aby przećwiczyć, zrobiłem zadanie z ciągami, mógłby mi ktoś potwierdzić odpowiedź?
To jest zadanie 8.
(x,y,10)− ciąg arytm.
(10, y+5, 2x) − ciąg geom.
| | 10+x | |
y = |
| − z ciągu arytm. |
| | 2 | |
(y+5)
2 = 10*2x − z ciągu geom.
20x = y
2+10y+25
| | 100+20x+x2 | | 100+10x | |
20x = |
| + |
| +25 |
| | 4 | | 2 | |
| | 100+20x+x2+200+20x | | 100 | |
20x = |
| + |
| |
| | 4 | | 4 | |
80x = x
2+40x+400
x
2−40x+400 = 0 / (:10)
x0 = 20
(20,15,10) ciąg arytmetyczny, r = −5
(10,20,40) ciąg geometryczny, q=2
23 gru 00:02
Szkolniak: Dobrze salamandra
23 gru 00:22
salamandra: Dzięki

, nie zaszkodzi też zrobić tę granicę
| | n+n22 | | n2(12n+12) | | 12 | |
lim |
| = lim |
| = |
| = |
| | 3n2+1 | | | | 3 | |
Kod: 166
23 gru 00:33
Szkolniak: Też dobrze
23 gru 00:43