Oblicz sin4x
oli: Wiadomo, że x∊(0; π2) i cosx=35.
22 gru 19:04
salamandra: skoro x∊(0; π/2), to będzie to kąt ostry, wyznaczasz najpierw z jedynki trygonometrycznej
sinusa.
22 gru 19:06
Blee:
cosx = 3/5 −> sinx = 4/5
sin(4x) = 2sin(2x)cos(2x) = 4sinxcosx(cos2x − sin2x) = ... podstaw
22 gru 19:10
xyz: albo z trojkata i pitagorasem
22 gru 19:10
oli: Skąd wiemy że 2sin(2x)cos(2x) = 4sinxcosx(cos2x − sin2x) ?
22 gru 19:16
salamandra: sin2x = 2sinxcosx, więc sin4x = 2sin2xcos2x, z tego 2sin2x = 2*2sinxcosx
22 gru 19:20
Mila:
cos(2x)=cos2x−sin2x masz tablicach
albo
cos2x=cos(x+x) i stosujesz wzór na cos(α+β)=.... znasz?
22 gru 19:22