rozwiąż równania, rozkładając na czynniki lewa stronę:
prosze pomocy:(: a) 2x3−54=0
b) x3+2√7x2+7x=0
c) x4+√2x3−4x2−4√2x=0
d) 7x3+189=0
e)√3x3−√192=0
rozwiąż równania, rozkładając na czynniki lewa stronę.
23 lut 16:41
miki:
a) ze wzoru a
3 −b
3= ( a−b)(a
2+ab+b
2)
2x
3 −54=0 /: 2
x
3−27=0 => ( x−3)(x
2 +3x+9)=0
x= 3 −− tylko jedno rozw. w zb. R bo dla drugiego wyrażenia Δ<0
c) podobnie , po podzieleniu przez 7
otrzymasz: x
3+ 27=0 ..... dokończ
e) też podobnie po podzieleniu prze
√3
x
3 −
√64=0 => x
3 − 8=0 ......dokończ
b) grupujemy wyrazy po dwa i wyłączamy wspólny czynnik przed nawias:
x
3( x +
√2) −4x( x +
√2)=0
x( x
2−4) ( x+
√2)=0
x( x−2)(x+2)( x +
√2)=0
podaj teraz rozwiązania
23 lut 16:52
prosze pomocy:(: w d=−3 ,a w e=2, nie wyszly mi przyklady b i c w odp. sa takie wyniki b)x=0ix=−√7
c)x=0,x=−√2,x=−2,x=2. A mi powychodziły w tych dwóch jakieś tragiczne wyniki wręcz bez
rozwiązania.:(
23 lut 17:20
tim: b)
x(x2 + 2√7 + 7) = 0
x(x + √7)2 = 0
x = 0 x = −√7
23 lut 17:22
prosze pomocy:(: wiem juz co zle zrobiłam

dzieki bardzo za pomoc

23 lut 17:32
prosze pomocy:(: mam jeszcze jedno pytanie wyszło mi w zadaniu tak
√2x(2x
2+9)−3
√3(2x
2−1)=0 i co mam z tym
dalej zrobić?własnie w tym momęcie nie wiem co dalej mam zrobić z równaniem.podowiedz mi
prosze
23 lut 18:11
tim: W którym?
Podaj cały przykład od początku.
23 lut 18:11
prosze pomocy:(: 2
√2x
3−6
√3x
2+9
√2x−3
√3=0
nie wiem napewno coś ja zle zrobiłam jak zawsze
23 lut 18:17
tim: Nie pomieszałaś przypadkiem?
23 lut 18:20
prosze pomocy:(: i jak mam to zrobić?wytłumacz, podpowiesz mi? prosze
23 lut 18:22
tim: Nie pomyliłaś się przy przepisywaniu?
23 lut 18:23
prosze pomocy:(: nie tak jest w ksiązce a wynik powinien wyjśc x=√6/2
23 lut 18:25
tim: To jest:
(√2·x − √3)
3
23 lut 18:27
prosze pomocy:(: jak do tego dojśc?
23 lut 18:28
tim: Wzór skróconego mnożenia (a − b)3
23 lut 18:31
prosze pomocy:(: no tak to wiem

ale jak obliczyć krok po kroku to rownanie
zeby poprawnie wyszło
23 lut 18:33
koko: 2√2x3 − 6√3x2 + 9√2x − 3√3 = 0
23 wrz 14:48