Ciągi
Robert: Witam, czy jest jakaś różnica w zapisie sumy trzech ostatnich wyrazów ciągu:
Między nimi:
an + an+1 + an+2 = 69
an−2 + an−1 + an = 69?
Z tego pierwszego wyliczam n mając wzór na an = 2n+3 i wychodzi mi n=9 a wiem że powinno mi
wyjść n = 11 a tak wychodzi z tego drugiego równania ale nie wiem czym one się różnią.
22 gru 18:07
Blee:
n z pierwszego równania NIE JEST równy n z drugiego równania
22 gru 18:12
Blee:
n+2 z pierwszego równania = n z drugiego równania
22 gru 18:12
Robert: Czyli prawidłowy zapis jest ten drugi gdzie an to jest ten ostatni wyraz ciągu?
22 gru 18:21
Blee:
zależy jaka jest treść zadania i co właściwie chcesz policzyć
22 gru 18:22
Robert: Z tego równania chcę obliczyć ile jest wszystkich wyrazów ciągu wiedząc, że suma 3 ostatnich
wyrazów wynosi 69.
22 gru 18:52
Robert: Czyli potrzebuje obliczyć "n"
22 gru 18:52
Blee:
w takim razie chcesz obliczyć:
n+2 z pierwszego równania
bądź n z drugiego równania
22 gru 19:09
Robert: Dobra, rozumiem już dzięki
22 gru 19:15