szacowanie licznika
mch: Hej, mam sprawdzić tą nierówność szacując licznik f−kcji podcałkowej, ale nie mam pomysłu jak
to zrobić.
| | arcctg(ln(x+1)) | | π2 | |
∫ |
| dx ≤ |
| x∊[0,1] |
| | 1+x2 | | 4 | |
22 gru 17:22
Blee:
chyba jednak nierówność winna być w drugą stronę
22 gru 17:43
mch: niestety, to co napisałem się zgadza
22 gru 18:11
Blee:
to może tak
1) arcctg(x) <−−− funkcja malejąca
2) arcctg(ln(x+1)) <−−− funkcja malejąca (funkcja ln(x+1) jest rosnąca ... na mocy 'jakiegoś
tam twierdzenia' piszesz że arcctg(ln(x+1) będzie malejącą funkcją na przedziale [0;1]))
| | π | |
3) arcctg(ln(x+1)) ≤ arcctg(0) = |
| dla każdego x∊[0;1] |
| | 2 | |
4)
| | arcctg(ln(x+1)) | | arcctg(0) | |
∫01 |
| dx ≤ ∫01 |
| dx = |
| | 1+x2 | | 1+x2 | |
| | dx | | π | | π | | π | |
= arcctg(0)* ∫01 |
| = |
| * [ arctg(x) ]01 = |
| *( |
| − 0] = |
| | 1+x2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
22 gru 18:20
mch: Dziękuje

Już wszystko jasne !
22 gru 21:09