Prędkość
Karolina: Adam i Piotr jeździli rowerami wokół stadionu. Wystartowali z tego samego miejsca w tym samym
momencie. Jedno okrążenie miało długość 400m. Adam jechał ze stałą prędkością 21km/h a Piotr
że stałą prędkością 23km/h. Po jakim czasie Piotr zdublował Adama?t1=4/230h, t2=4/210h . Tyle
obliczyłam, ale co dalej ? Z góry dziękuję za wskazówkę
22 gru 14:29
xyz:
v
A = 21 [km/h] <−− predkosc Adama
v
P = 23 [km/h] <−− predkosc Piotra
Teraz musimy sobie zadac pytanie co to znaczy zdublowac?
Otoz chcemy aby w tej samej chwili czasu Piotr mial o 400m wiecej od Adama
a wiec oznaczmy
s
A <−− droga Adama
s
P = s
A + 400m = s
A + 0,4km <−− droga Piotra
| | s | |
wyznaczmy wiec oba czasy ze wzoru ogolnego s = v*t zatem t = |
| |
| | v | |
To ma byc w tej samej chwili czasu wiec t
A = t
P
t
A = t
P
stad wyznaczamy s
A i potem czas ze wzoru t
A albo t
P (bez roznicy)
22 gru 14:51
Karolina: Wyjdzie że 4,2km to droga Adama a 4,6km to droga Piotra. I nie rozumiem teraz dlaczego po
podzieleniu przez 0,4km nie wyjdzie nam liczba w całości? Myślałam że po podzieleniu powinna
wyjść liczba w całości i że bylaby to liczba pokonanych okrążeń. Rozumiałam to tak że jak się
zdubluje to wyprzedzi przeciwnika o całe okrążenie czyli 0,4m, czyli że się spotkają w tym
samym miejscu, w którym wystartowali
22 gru 15:48
ite: Przecież takie wyprzedzenie przeciwnika o całe okrążenie może nastąpić w dowolnym miejscu
bieżni, niekoniecznie tam, gdzie jest napis start.
22 gru 16:09
xyz: dokladnie tak
rownie dobrze jeden mogl przebiec 200m, drugi 600m (spotkaja sie 200m za linia start)
22 gru 16:35
Mila:

t
A=t
P
Piotr jest szybszy i okrążył stadion w ciągu:
S
P1=400m i 400m=23000m/h*t
W tym czasie Adam przebył drogę : S
A1
| | 21000m | | 4 | | 8400 | |
SA1= |
| * |
| h= |
| m≈[365 m]<400m |
| | h | | 23 | | 23 | |
Teraz szybszy Piotr ma dogonić Adama
Różnica drogi w ciągu 1 minuty:
| 23000m | | 21000m | | 200 | |
| − |
| = |
| m |
| 60 | | 60 | | 6 | |
| 8400 | | 200 | | 8400 | | 6 | | 252 | |
| m: |
| m= |
| * |
| = |
| |
| 23 | | 6 | | 23 | | 200 | | 23 | |
| | 252 | |
w ciągu |
| h dogoni Adama |
| | 23 | |
Całkowity czas:
| | 252 | | 24 | |
t= |
| min.+ |
| min.=12 min |
| | 23 | | 23 | |
22 gru 19:01
Karolina: Ok, rozumiem już, dziękuję
22 gru 22:16
Mila:
Tam w 2 linijce od dołu ma być min. nie (h) .
22 gru 22:26
Karolina: Ok
22 gru 23:00