Przyszła wartość początkowego kapitału
Julian: Wykorzystując wzór K1 = K0 * erT na przyszłą wartość K1 poczatkowego kapitału K0
zdeponowanego w banku na T lat z rocznym oprocentowaniem r oraz ciągłą kapitalizacją, oblicz
jaka jest przyszła wartość początkowego kapitału 20.000 zł zdeponowanego na 6 miesięcy jeśli
oprocentowanie r = 5% w skali 1 roku.
Mam takie rozwiązanie:
K1 = 20 000 * e(0,05)*(6/12) = 20,000*1.0253151 = 20506,30 zł.
Ja licząc samodzielnie dochodzę do momentu:
K1 = 20 000 * e(0,05)*(6/12) = 20 000 * e1/40 i nie wiem co dalej zrobić. Proszę o pomoc.
22 gru 14:24
Julian: poprawka stylistyczna potęg:
Mam takie rozwiązanie:
K1 = 20 000 * e(0,05)*(6/12) = 20,000*1.0253151 = 20506,30 zł.
Ja licząc samodzielnie dochodzę do momentu:
K1 = 20 000 * e(0,05)*(6/12) = 20 000 * e1/40 i nie wiem co dalej zrobić. Proszę o
pomoc.
22 gru 14:25
22 gru 14:51
Julian: To jest zadanie egzaminacyjne, bardziej chodziło mi o sposób jak to policzyć z pomocą
"standardowego" kalkulatora. Czy w ogóle się da? Wychodzi pierwiastek 40 stopnia z liczby e
22 gru 14:55
ite: Jeśli "standardowy" kalkulator to taki, który ma polecenie liczenia pierwiastka kwadratowego i
logarytmu naturalnego, to widzę sposób znalezienia przybliżenia e1/40.
Jeśli nie ma, to nie wiem, może ktoś podpowie sposób rozwiązania.
22 gru 16:06