n∊Z+
Olga: Oblicz granicę ciągu:
lim((7⋅n−1)/(7⋅n−5))(1−n2−n4)) ,
21 gru 22:05
Blee:
| 7n − 1 | |
masz obliczyć: lim ( |
| ) 1 − n2 − n4  |
| 7n − 5 | |
wskazówka: granica Eulera
21 gru 22:18
Olga: tak
21 gru 22:20
Blee:
przekształcenia:
1)
7n − 1 | | 7n − 5 + 4 | | 4 | | 1 | |
| = |
| = 1 + |
| = 1 + |
| |
7n−5 | | 7n−5 | | 7n−5 | | | |
2)
w potędze ... jakie przekształcenia trzeba wykonać

jesteś w stanie sama to rozpisać
21 gru 22:22
jc: Gdzie tu Euler? Raczej Bernouli.
| 7n−1 | | 4 | |
0 ≤ ( |
| )1−n2−n4 = (1+ |
| )1−n2−n4 |
| 7n−5 | | 7n−5 | |
| 4 | | 4 | |
(1+ |
| )−1+n2+n4 ≥ 1+(−1+n2+n4) |
| →∞ |
| 7n−5 | | 7n−5 | |
Dlatego granica naszego ciągu = 0
21 gru 23:03
Blee:
jc
| 1 | |
lim (1 + |
| )coś *(−n4/cos = [e−∞] = 0 |
| 'coś' | |
granica Eulera

... 'tyle' studenci (zwłaszcza kierunku innych niż matematyka) poznają.
21 gru 23:27